Indlæser Begivenheder
11
april
fredag

Sjostakovitj, Sjostakovitj og Sjostakovitj

11. april 2025 kl. 18:00

Copenhagen Phil
Chefdirigent / Christoph Gedschold
Solist / Theodor Lyngstad, cello

Sjostakovitj / Suite for jazzorkester
Sjostakovitj / Cellokoncert nr. 1
Sjostakovitj / Symfoni nr. 9

SJOSTAKOVITJ, SJOSTAKOVITJ OG SJOSTAKOVITJ

Det er ingen overdrivelse at kalde Sjostakovitj for det 20. århundredes største symfoniker. Med tre mesterværker af den gådefulde komponist viser chefdirigent Christoph Gedschold og Copenhagen Phil tre sider af Sjostakovitjs musikalske mangfoldighed: En swingende suite, en gruopvækkende cellokoncert og en uventet symfoni.

Sjostakovitj levede det meste af sit voksenliv under Stalins sovjetiske regime. I et overvågningssamfund kontrolleret af frygt vidste Sjostakovitj, at det kunne være farligt at afvige fra kommunistpartiets musikalske forventninger. Men på trods af den politiske spændetrøje komponerede Sjostakovitj sjælerystende musik fuld af menneskelige sorger og glæder.

Livet igennem komponerede Sjostakovitj filmmusik, ligesom han sværmede om jazzens swingende melodier og umiddelbare appel. Intet sted kommer den musikalske livsglæde så tydeligt til udtryk som i hans suite for jazzorkester.

Efter Stalins død i 1953 komponerede Sjostakovitj sarkastisk spottende værker, der ofte fortolkes som en spydig kritik af den afdøde tyran. Cellokoncert nr. 1 kan opleves som en gruopvækkende beskrivelse af Stalin. Copenhagen Phils solocellist Theodor Lyngstad træder denne aften foran sine kollegaer for at spille den virtuose og ekspressive cellostemme.

Chefdirigent Christoph Gedschold afslutter aftenen med intet mindre end Sjostakovitjs symfoni nr. 9 – komponeret som en fejring af Sovjetunionens sejr over Nazityskland. Men festen udebliver i et forbavsende indadvendt værk, hvor mindet om de millioner af tabte er i fokus.

Koncerten er støttet af Augustinus Fonden.

Arrangør: Copenhagen Phil
Varighed: Ca. 2 timer inkl. pause
Dørene lukkes præcis
Overtøj og større tasker må ikke medbringes i salen
Garderobeafgift inkl. i prisen

Detaljer
Dato: 11. april 2025
Tid: 18:00
Begivenhed KategorierKlassisk, Koncerter
Sted
Julius Thomsens Gade 1
1974 Frederiksberg C, Danmark
Arrangør
Arrangør navn: Copenhagen Phil