Dirigenter

 

 

 

 

 

A

Alfred Eschwé er født i Wien, hvor han er uddannet både på konservatoriet og Musikuniversitetet. Én af hans lærere var den legendariske Hans Swarowsky. Efter sit engagement som førstedirigent i Osnabrück og Kiel blev han tilknyttet Wiener Volksoper i 1989, hvor han har stået for hele opera- og operetterepertoiret lige siden. Han havde især succes med Tjajkovskijs Eugene Onegin, Prokofjevs The Fiery Angel og Janáceks Vec Makropulos, Braunfels’ Die Vögel, Stravinskijs Lastens vej, Zemlinskys King Kandaules, Kienzls Der Evangelimann og Brittens A Midsummer Night’s Dream. Desuden dirigerer han jævnligt på Volksoperen i Wien: Carmen, Boris Godunow, Rusalka, Figaros Bryllup, Don Giovanni, Bortførelsen fra Seraillet, Norma, Ariadne på Naxos, Nabucco, Rigoletto, La Traviata, Tosca og Turandot. 

Alfred Eschwé debuterede i 1998 på Staatsoper Hamburg, hvor han forblev en fast gæst og dirigerede bl.a. Flagermusen, Carmen, L’elisir d’amore, Il Turco in Italia, Rigoletto, Così fan tutte, Tryllefløjten, Lortzings Zar und Zimmermann, Faust og Donizettis Regimentets datter. I 2001 dirigerede han den nye produktion af Prokofjevs opera Kærligheden til tre appelsiner i Hamborg. Gentagelsen på Wiener Volksoper i 2012 var også under hans musikalske ledelse.

Med Mozarts Tryllefløjten gav Alfred Eschwé sin første optræden på Wiener Staatsoper i 2003. Som følge heraf dirigerede han L’elisir d’amore, hvoraf en DVD-indspilning med Anna Netrebko, Rolando Villazón, Ildebrando D’Arcangelo og Leo Nucci blev udgivet. Han dirigerede også balletpremieren på Anna Karenina på Wiener Statsopera samt åbningen af ​​Wieneroperaballet i 2009 og 2010. 

Internationale gæstespil har ofte ført Alfred Eschwé til Italien bl.a. til Teatro Regio di Torino, Teatro Bellini i Catania, Teatro Massimo i Palermo og til Teatro Verdi i Trieste. I 2006 debuterede han med Bellinis Norma på Staatsoper Berlin, i 2008 med Flagermusen på Zürichs Operahus og på Bayerische Staatsoper i München samt i 2014 på den finske nationalopera i Helsinki. I 2009 dirigerede han for første gang på Det nye Tokyo Nationalteater (Tryllefløjten) og vendte tilbage dertil både i 2015 og 2018 med samme produktion. I 2015 debuterede han på Dresdens Statsopera med en nyproduktion af Lortzings Der Wildschütz. I 2016 optrådte han for første gang på Teatro San Carlo i Napoli og i 2017 med Gürzenich-Orkestret i Köln Opera. Efter opførelser af Flagermusen og Puccinis Tosca dirigerede han Tryllefløjten i Köln i 2020. Derudover har Alfred Eschwé gennem flere år etableret et tæt samarbejde med orkestre som Tonkünstlerorchester Niederösterreich, Symphoniker Hamburg og WDR-Radio Orchestra i Köln.

Alfred Eschwé er kendt som en udsøgt ekspert af Johann Strauss og Strauss-familien. Han dirigerer regelmæssigt musik af Strauss med førende wiener- og internationale orkestre i hele Europa såvel som i USA, Japan og Korea. Andre koncertengagementer har ført ham til Elbphilharmonie i Hamburg, Berliner Filharmonikerne, Wien Musikverein, Kölner Philharmonie og Tivolis Koncertsal. Endelig har han udgivet talrige anmelderroste cd’er med Strauss. 

 

B

Bertrand de Billy er født i Paris, hvor han har studeret musik. Han startede som medlem af et orkester og begyndte snart at dirigere. Fra 1993 til 1995 var han 1. kapelmester og vicemusikdirektør ved Anhaltisches Theater i Dessau, fra 1996 til 1998 havde han samme stilling ved Wiener Volksoper. Fra 1999 til 2004 var han musikchef ved Gran Teatre del Liceu i Barcelona, og fra 2002 til 2010 var han musikchef for Radiosymfoniorkestret i Wien. Bertrand de Billy har været hovedgæst i Orchestre de Chambre de Lausanne (2013-2016). Siden sæson 2014/2015 er han også hovedgæstedirigent for Dresdner Philharmonie.

Allerede på et tidligt tidspunkt har Bertrand de Billy dirigeret statsoperaerne i Wien, Berlin, Hamborg og München, på Royal Opera House Covent Garden i London, Grand Théâtre de la Monnaie, Opéra National de Paris og i operahusene i bl.a. Washington og Los Angeles. Siden 1997 har han været fast gæst på Metropolitan Opera i New York og siden 2002 på Salzburg Festival. På verdensplan har Bertrand de Billy optrådt med førende orkestre herunder Cleveland Orchestra, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Staatskapelle Dresden, Orchestre de Paris, Wiener Filharmonikerne samt Museumsorchester Frankfurt, Philharmonisches Staatsorchester Hamburg, RSB Berlin, Konzerthaus Orchestra Berlin, Dresdner Philharmonie, Det Kgl. Kapel, NHK Symphony Orchestra, Tokyo Philharmonic Orchestra, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra og mange flere. Han dirigerer et bredt repertoire lige fra Bach til mange verdenspremierer og uropførelser. Derudover har han tætte forbindelser til Theater an der Wien, Wiener Musikverein og Wiener Konzerthaus samt Wiener Staatsoper, Bayerische Staatsoper og Oper Frankfurt.

Bertrand de Billy medvirker på talrige cd- og dvd-udgivelser. I Frankrig har han modtaget Æreslegionen Chevalier de “l’ordre national de la légion d’honneur”, du “Mérite National” et des “Arts et Lettres” – og i Østrig Ærestegn for Fortjenester af Republikken Østrig, “Goldene Ehrenzeichen für Verdienste um die Republik Österreich”.

 

C

Christoph Eschenbach er et fænomen blandt den øverste liga af internationale dirigenter. Han hører til den tyske elite og er anerkendt verden over som både dirigent og pianist – og er elsket af publikum for hans særlige evne til altid at tilføje hans optrædener en sjælden følelsesmæssig intensitet. Eschenbach er berømt for bredden af ​​sit repertoire og dybden i sine fortolkninger. Han har haft chefdirigent-stillinger ved mange førende orkestre og opnået de højeste musikalske hædersbevisninger.

Eschenbach er uddannet i Hamborg, hvor hans to mentorer – George Szell og Herbert von Karajan – har haft en gennemgribende indflydelse på hans dirigentvirke. Han debuterede i 1975 med San Francisco Symphony Orchestra. I dag er Christoph Eschenbach yderst efterspurgt blandt verdens fineste operahuse og orkestre herunder orkestrene i Wien, Berlin, Paris, London, New York, Boston, Chicago, Los Angeles, Milano, Rom, München, Dresden, Leipzig, Madrid, Tokyo og Shanghai.

Christoph Eschenbach er i dag chefdirigent for Konzerthausorchestra Berlin. I 2017 modtog han ærestitlen fra National Symphony Orchestra i Washington efter at have tjent som chefdirigent fra 2010 til 2017. Derudover har han været chefdirigent for Orchestre de Paris (2000–2010), Philadelphia Orchestra (2003–2008), NDR Symphony Orchestra (1998–2004) og Houston Symphony (1988–1999).

Eschenbach er født i hjertet af et stormfuldt, krigshærget Europa i 1940, og hans tidlige barndom blev arret af en række personlige tragedier. Her blev musikken var hans frelser, og hans liv ændrede sig, da han begyndte at spille klaver. Nu, i en alder af 82 år, er hans skarpe kunstneriske nysgerrighed uformindsket. Han har en personlig mission om at føre den musikalske fakkel videre til den næste generation af talenter – hans opdagelser inkluderer her bl.a. pianisten Lang Lang, violinisten Julia Fischer og cellisterne Leonard Elschenbroich og Daniel Müller-Schott.

 

Christoph Gedschold er nytiltrådt chefdirigent på operaen i Leipzig fra sæson 2022/2023 og ét af de mest spændende navne blandt den kommende generation af tyske topdirigenter. I Leipzig skal Gedschold dirigere Wagners Den flyvende hollænder, Die Feen, Das Liebesverbot og en ny produktion af Lohengrin samt Puccinis Tosca og La bohème. Han skal også dirigere Elektra i Semperoper Dresden samt i 2022 deltage i det store WAGNER 22-projekt på Leipzig Opera.

Under sine klaver- og dirigentstudier i Leipzig og Hamborg optrådte Christoph Gedschold som en del af International Opera Studio i Zürich. I 2002 blev han kapelmester ved Lucerne Teatret og arbejdede bl.a. på Lucerne Festival. I 2005 assisterede han Ulf Schirmer ved Bregenz Festival og flyttede til Statsteatret i Nürnberg.

I 2009 blev han udnævnt til 1. kapelmester ved Karlsruhes Statsteater, hvor han dirigerede uropførelser af Weinbergs Passageren, Martinus Den græske passion og Strauss’ Rosenkavaleren, Wagners Mestersangerne i Nürnberg og Lohengrin samt Brittens Peter Grimes.

Christoph Gedschold har været dirigent ved Leipzig Opera siden sæson 2015/2016 og har her dirigeret premiererne på Webers Jægerbruden, Bartoks Duke Bluebeard’s Castle, Dvořáks Rusalka, Smetanas Den solgte brud, Leoncavallos Bajadser og mange flere. Derudover har han været en fast gæst ved flere store operahuse i Tyskland siden 2015, hvor han har dirigeret bl.a. Weinbergs opera Passageren på Semperoper Dresden og i Frankfurt Opera, Dvořáks Rusalka og Mozarts Tryllefløjten i Köln samt Wagners Ragnarok på Opera de Oviedo i Spanien. Dertil også Verdis Simon Boccanegra og La Traviata, Janáčeks Katja Kabanova, Puccinis Manon Lescaut og Korngolds Die tote Stadt i Hamburg Statsopera, Strauss’ Ariadne på Naxos i Frankfurt, Puccinis Turandot i Köln samt opførelser af Webers Jægerbruden, Mozarts Don Giovanni og Tryllefløjten på Semperoper i Dresden.

Ud over sit faste samarbejde med Gewandhaus Orchestra har Christoph Gedschold bl.a. dirigeret Staatskapelle Dresden, Hamburg Philharmonic, MDR Symphony Orchestra, German Radio Philharmonie Saarbrücken og Gürzenich Orchestra Cologne. Dertil også optrædener med Orchester symphonique de Montrèal, Basler Sinfonieorchester og New Japan Philharmonic.

 

D

David Afkham har været chefdirigent og kunstnerisk leder af Orquestra y Coro Nacional de España siden september 2019 – efter en meget succesfuld periode som orkestrets faste dirigent siden 2014. Hans arbejde med Orquestra y Coro Nacional de España har hidtil indeholdt anmelderroste opførelser af Schoenbergs Gurrelieder, Mahlers symfoni nr. 6, Bruckner symfoni nr. 9, Berlioz’ Symphonie Fantastique, Brahms’ Requiem, Haydns Die Schöpfung samt adskillige verdenspremierer og halviscenesatte projekter med Wagners Den flyvende hollænder, Strauss’ Elektra, Bachs Matthæuspassionen og Bartóks Hertug Blåskægs borg. 

David Afkham er efterspurgt som gæstedirigent hos flere af verdens fineste orkestre og operahuse. Han har etableret et ry som en af ​​de mest eftertragtede tyske dirigenter i de senere år. Fremtidige højdepunkter som gæstedirigent inkluderer med Minnesota Orchestra og Pittsburgh Symphony Orchestra samt med Wiener Filharmonikerne, Kungliga Filharmonikerna i Stockholm og BBC Scottish Symphony Orchestra.

Som operadirigent debuterede David Afkham på Glyndebourne Festival Opera i 2014 med Verdis La Traviata, der senere turnerede rund i Storbritannien og Irland med ‘Glyndebourne on Tour’. I 2017 dirigerede han Ginasteras Bomarzo i Teatro Real i Madrid i en ny opsætning af Pierre Audi, der fik enstemmig kritik og førte til en øjeblikkelig geninvitation. I sæson 2018/2019 fik han sin tyske operadebut på Frankfurt Opera med Humperdincks Hänsel und Gretel efterfulgt af Stuttgart Opera med Wagners Den flyvende hollænder. Derefter fulgte produktioner på Theater an der Wien med Dvoráks Rusalka.

David Afkham er født i Freiburg, Tyskland, i 1983. Han begyndte på klaver- og violintimer i en alder af seks år. Som 15-årig kom han ind på Freiburgs musikuniversitet for at studere klaver, musikteori og direktion og fortsatte sine studier på Liszt-musikskolen i Weimar. David Afkham var den første modtager af ‘Bernard Haitink Fund for Young Talent’ og assisterede Maestro Bernard Haitink i en række større projekter herunder symfonicyklusser med Chicago Symphony, Concertgebouworkest og London Symphony Orchestra. Han var vinderen af ​​Donatella Flick Dirigentkonkurrencen i 2008 i London og den første modtager af ‘Nestle and Salzburg Festival Young Conductors Award’ i 2010. Endelig var han assisterende dirigent for Gustav Mahler Jungendorchester fra 2009 til 2012.

 

K

Konrad Junghänel er en af ​​de førende dirigenter inden for tidlig musik. Han begyndte sin karriere som internationalt anerkendt lutenist. Siden studietiden i Köln har han regelmæssigt samarbejdet som instrumentalist med René Jacobs – til recitals og operaproduktioner – og andre kendte ensembler som Les Arts Florissants, La Petite Bande og Musica Antiqua Köln, der er blevet rost for hans ekstraordinære virtuositet.

Både som solist og medlem af kammermusikensembler har Konrad Junghänel optrådt i hele Europa, i USA, Japan, Sydamerika og Afrika. Grundet hans kontinuerlige arbejde inden for barokvokalmusikken grundlagde Konrad Junghänel i 1987 det soloistiske vokalensemble Cantus Cölln, der i dag er et af de mest anerkendte ensembler af sin art på verdensplan. Siden 1994 har Konrad Junghänel haft et professorat ved Statens Musikkonservatorium i Köln.

I mere end et årti har Konrad Junghänel optrådt som en efterspurgt gæstedirigent i Tyskland og store dele af verden – til koncerter og hovedsageligt til sceniske produktioner fra barokken og den tidlige klassiske periode. Resultatet af hans intense øvearbejde med specialiserede barokensembler såvel som med moderne orkestre anerkendes enstemmigt. Kritikere bemærker det vibrerende tempi, det dramatiske udtryk i hans fortolkning og lydene, både slanke og farverige, fra de ensembler, han dirigerer.

Blandt Konrad Junghänels seneste succeser inden for musikteater er produktioner på Komische Oper Berlin, Deutschen Oper am Rhein i Düsseldorf, på Musikfestspiele Schwetzingen og Wiener Festwochen. Yderligere premierer, blandt andet i Berlin og Wiesbaden, er under forberedelse.

L

Lan Shui har været kunstnerisk leder og chefdirigent ved Singapore Symphony Orchestra siden 1997, kunstnerisk rådgiver ved the National Taiwan Symphony Orchestra siden 2010 og fra 2007 til 2016 var han chefdirigent for Copenhagen Phil. Under Lan Shuis ledelse har Singapore Symphony Orchestra udviklet sig til et orkester i verdensklasse, og han har sammen med orkestret eksklusivaftale med pladeselskabet BIS. Han har dirigeret orkestret på flere meget roste turnéer i Tyskland, Schweiz, Japan, Kina, Hong Kong, Taiwan, Frankrig, Spanien og USA.

Som gæstedirigent har han stået i spidsen for en lang række orkestre både i USA, Canada og Europa – bl.a. LA Phil, Baltimore Symphony, Detroit Symphony, Houston Symphony, Minnesota Orchestra, Deutsches Symphonie-Orchester (Berlin), Göteborg Symfoniorkester samt Radioorkestrene i Frankfurt og Stuttgart. Han har optrådt på festivaler som Tanglewood, Aspen, Round Top, Eastern Music og Casals Festivalen og har været 1. gæstedirigent ved Aalborg Symfoniorkester.

Lan Shui er født i Hangzhou i Kina. Han har studeret komposition på konservatoriet i Shanghai og taget eksamen i direktion fra konservatoriet i Beijing. I 1986 fortsatte Lan Shui sine studier ved Boston University og deltog i Tanglewood Festivalen, hvor han arbejdede tæt sammen med Leonard Bernstein. Fra 1992 til 1994 var han assistent for dirigenten David Zinman ved Baltimore Symphony Orchestra. Fra 1994 til 1997 var han Neeme Järvis assistent ved Detroit Symphony og Kurt Masurs assistent ved New York Philharmonic samtidig med, at han deltog i Boulez og Cleveland Orchestras Young Conductors’ Project i Paris.

Siden 1998 har Lan Shui indspillet over 16 cd’er på pladeselskabet BIS. Cd’en Seascape, som han indspillede med Singapore Symphony Orchestra, blev valgt som én af de bedste udgivelser i 2007 af International Music Web, og cd’en Movement med DR’s Radiosymfoni blev nomineret til en grammy. Han har modtaget flere internationale priser bl.a. fra Beijing Arts Festival, New York Tcherepnin Society, Besancon dirigentkonkurrencen og Boston University (Distinguished Alumni Award).

Derudover har Lan Shui dirigeret blandt andre San Francisco Symphony, Shanghai Symphony Orchestra, Orchestra National des Pays de la Loire og Iceland Symphony Orchestra.

 

R

Den spanske dirigent Ramón Tebar er i øjeblikket tilknyttet Orquesta de Valencia som dirigent samt kunstnerisk leder af Opera Napoli. Han var tidligere kunstnerisk leder af Florida Grand Opera og hovedgæstedirigent for Valencias Palau de les Arts Reina Sofia.

Sideløbende med sit arbejde i Valencia vendte han i sæson 2021/2022 igen tilbage til Wiens Statsopera, hvor han dirigerede et balletprojekt centreret omkring Gustav Mahlers 4. symfoni. Derudover debuterede han ved Gøteborg-operaen med Tosca og på Savonlinna Festivalen med Carmen. I den pandemi-forkortede sæson 2020/2021 trak han sig tilbage til Szczecin Philharmonic og til Cincinnati Opera med Carmen. Derudover stod han også i spidsen for en koncert med Joseph Calleja, Christian van Born, Sondra Radvanovsky og Marvis Monreal, der blev streamet i samarbejde med Classic FM fra St. John’s Co-Cathedral på Malta.

Højdepunkterne i Tebars sæson 2019/2020 inkluderede hans tilbagevenden til Wiens Statsopera med opførelser af Turandot og Don Pasquale samt hans debut på Kungliga Operan med en produktion af La Cenerentola og ved Deutsche Oper Berlin med Madama Butterfly. Samme sæson debuterede han også med Philharmonie Chemnitz, vendte tilbage som gæstedirigent til Szczecin Philharmonic i Polen og ledte Florida Grand Operas produktion af Madama Butterfly.

Sæsonen 2018/2019 markerede begyndelsen på Tebars periode som musikdirektør i Valencia, hvilket blev fejret med musik af Mendelssohn samt Mahlers 2. og 10. symfoni. Sæsonen bød også på ​​La Bohème ved Wiens Statsopera og Florida Grand Opera samt Aida og Haydns L’isola disabitata i Napoli, Florida, Otello i Pamplonas Baluarte-teater og Roméo et Juliette på Cincinnati Opera. Dertil også symfoniske gæsteoptrædener med Det Spanske Nationalorkester, Aalborg Symfoniorkester og Münchner Rundfunkorchester samt en debut med Daejong Philharmonic i Korea.

Ramón Tebar er eftertragtet som gæstedirigent hos orkestre over hele verden. Han har dirigeret det spanske nationalorkester flere gange og gæstet bl.a. Barcelona Symphony, RTVE Orchestra i Madrid, Bilbao Orkestra Sinfonikoa, Orquestra de la Comunitat Valenciana og orkestrene i Castilla y Léon, Cordoba, Galicien, Gran Canaria, Navarra og Oviedo. Ud over Spanien har Tebar gæstedirigeret orkestre som Philharmonia i London, Prag Philharmonia, Het Gelders Orkest, Malaysian Philharmonic, Armenian Philharmonic, Orchestre de l’Opéra de Rouen Normandie, Szczecin Philharmonic, St. Petersburg Symphony, San Antonio Symphony og Orquestra Sinfónica Nacional de Perú. Tebar har også tidligere været kunstnerisk leder af Santo Domingo Music Festival i Puerto Rico.

S

Stefan Blunier har været chefdirigent for Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música siden 2021. Udover sine engagementer i Porto dirigerede Stefan Blunier i sæsonen 2021/20 22 Orchestre Suisse Romande, Berns Symfoniorkester, Darmstadt State Orchestra, l’Orchestre symphonique de l’Opéra de Toulon, Singapore Symphony samt Deutsche Oper am Rhein med Verdis Macbeth.

Efter succes med en ny produktion af Bergs Wozzeck på Grand Théâtre de Genève i 2017 blev Stefan Blunier straks engageret til en ny produktion af Strauss’ Sigøjnerbaronen. Derefter dirigerede han Lohengrin ved operaen i Frankfurt, hvor han sidst fejrede succeser med Daphne, Tristan og Isolde og Carmen. Han er en fast gæst på Deutsche Oper Berlin, hvor han tidligere har dirigeret Carmen, Salome og Flagermusen. Ved Staatsoper Hamburg ledte han Poulencs Dialogue des Carmelites samt The Tales of Hoffmann på Den Norske Opera og på Komische Oper Berlin. Han dirigerede en ny produktion af Schrekers Der ferne Klang på Kungliga Operan i Stockholm. Andre operaengagementer har ført Stefan Blunier til operahuse i byer som München, Hamborg, Leipzig, Stuttgart, Montpellier, Oslo, Bern og London m.fl.

Fra 2008 til 2016 var han Generalmusikdirektør for Opera Bonn og Beethoven Orchester Bonn, hvor han havde succes med produktioner som Der Golem af Eugen d ‘Albert og Irrelohe af Franz Schreker. Begge produktioner er blevet tildelt adskillige priser herunder ECHO 2011 (Golem) og 2012 (Irrelohe) samt Preis der Deutschen Schallplattenkritik 2012 (Irrelohe). På det tidspunkt indspillede han også en diskografi i Bonn med sjældent hørte værker af Anton Bruckner, Franz Liszt og Franz Schmidt samt en Beethoven-cyklus.

Stefan Blunier har dirigeret næsten alle de tyske radioorkestre samt Leipzig Gewandhausorchester, Duisburg Symphony Orchestra, Frankfurt Museumskonzerte og talrige orkestre i Danmark, Belgien, Østen, Schweiz og Frankrig. De seneste højdepunkter omfatter NHK Symphony Orchestra, BBC Scottish Symphony, National Symphony Orchestra of Ireland, Stuttgart Philharmonic, Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música, Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, South Netherlands Philharmonic, Kringkastingsorkestret og Osaka Symphony Orchestra. Sideløbende med sin udnævnelse i Bonn var han hovedgæstedirigent for Orchestre National de Belgique fra 2010 til 2013.

Stefan Blunier er født i Bern, Schweiz og har studeret klaver, horn, komposition og direktion i Bern og på Folkwang Hochschule i Essen. Han er grundlægger af Ensemblet für Neue Musik Essen. Den tidlige del af karrieren begyndte med succeser i Besançon og Malko dirigentkonkurrencen, som blev efterfulgt af udnævnelser i Mannheim (associeret chefdirigent) og Darmstadt (Musikdirektør og chefdirigent 2001-2008).

T

Danske Thomas Dausgaard er internationalt anerkendt som en kunstner “med en enorm overbevisning og et uhyrligt godt musikerskab” (Europadisc), kendt for sin kreativitet og innovation inden for programmering, et omfattende katalog med anmelderroste optagelser og for sine “livsbekræftende … og sublime…” koncerter (The Times).

Thomas Dausgaard brænder for musikkens engagement i samfundet og vor tids problemstillinger og ser dets relevans og potentiale som en vital og innovativ kraft i livet for nuværende og fremtidige generationer.

Han afsluttede for nylig sin succesfulde periode som chefdirigent for BBC Scottish Symphony Orchestra (2016-2022). Han har også titler som æresdirigent for det svenske kammerorkester (hvor han var chefdirigent fra 1997 til 2019), æresdirigent for DR SymfoniOrkestret (hvor han var hovedgæstedirigent fra 2001 til 2004 og chefdirigent fra 2004 til 2011) samt æresdirigent for Orchestra della Toscana. Derudover var han tidligere hovedgæstedirigent (2014-2019) og musikdirektør (2019-2022) for Seattle Symphony. 

Udvalgte højdepunkter i Thomas Dausgaards 2022/2023-sæson inkluderer længe ventede returkoncerter med Tokyo Metropolitan og KBS Symphony Orchestra (Sydkorea), symfoniorkestrene i Bruxelles, Dresden og Wrocław, Copenhagen Phil, Luzerner Sinfonieorchester, Brucknerhaus Linz, Orchestre de Chambre de Paris og Orquesta Sinfónica y Coro de RTVE.

Har har udgivet over 70 albums bl.a. på BIS og Dacapo inklusiv komplette cyklusser af symfonier af Beethoven, Schubert, Schumann og Rued Langgaard samt værker af Pelle Gudmundsen-Holmgreen med BBC Symphony Orchestra for Dacapo. “Opening Doors”, hans serie for BIS med det svenske kammerorkester, har konsekvent modtaget anmelderros. Hans har udgivet et rost album med Mahlers symfoni nr. 10 sammen med Seattle Symphony, en Brahms-cyklus med det svenske kammerorkester samt et projekt, der kombinerer Bachs Brandenburg-koncert med et sæt af seks nyligt bestilte ledsagerværker.

Thomas Dausgaard er blevet tildelt ridderkorset af H.M. Dronning Margrethe og valgt til Royal Academy of Music i Sverige. Foruden musik interesserer han sig for arkitektur, landskab og er fascineret af fjerntliggende samfunds liv og kulturer. 

 

Toshiyuki Kamioka tiltrådte som Copenhagen Phils chefdirigent fra sæson 2016/2017 for en seksårig periode.

Toshiyuki Kamioka er født i 1960 i Tokyo, hvor han har studeret direktion, komposition samt klaver og violin på National University of Fine Arts & Music. I 1982 blev han belønnet med den eftertragtede ’Ataka Prize’, og to år senere modtog han et Rotary legat til at studere direktion hos Klauspeter Seibel på kon­ser­va­to­riet i Hamborg.

I 1987 havde han opnået en stilling som le­ktor i kam­mer­mu­sik og ak­kom­pag­ne­ment på Kon­ser­va­to­riet i Ham­borg, og i sæson 2000/2001 blev han pro­fes­sor for ope­ra­klas­ser­ne på Frank­furt-am-Main Kon­ser­va­to­riet. Siden efter­år­et 2004 har han været pro­fes­sor på Hoch­schu­le für Musik Saar i Saar­brück­en, hvor han ar­bej­der med ud­vik­ling­en af den kom­men­de diri­gent­­ge­ne­ra­tion – en opgave, der holder ham skarp og pro­­fes­sio­nel helt ud i fingerspidserne.

Toshiyuki Kamioka fik sin første teatererfaring som repetitør for solister og som kapelmester ved Städtische Bühnen i Kiel. Fra 1992 til 1996 var han 1. Kapelmester ved Aalto Theater i Essen. Mellem 1996 og 2004 var han Generalmusikdirektør i Hessisches Staatstheater i Wiesbaden. I løbet af de otte sæsoner fra 1998 til 2006 var Kamioka chefdirigent for Nordwest-deutsche Philharmonie i Herford og blev samtidig regelmæssigt inviteret til at turnere i Tyskland og i udlandet. Koncerter med ensembler som fx NHK Symphony Orchestra i Tokyo og Bamberg Symphony Orchestra har givet Kamioka et internationalt ry, hvor både pressen og offentligheden har rost ham for hans sofistikerede musikalske fortolkninger. Udover hans dirigentengagementer optræder Toshiyuki Kamioka jævnligt som en subtil og virtuos klaversolist.

Toshiyuki Kamioka blev Generalmusikdirektør for Wuppertal Symfoniorkester i sæson 2004/2005 og blev fra sæson 2009/2010 til­lige chef­di­ri­gent og kunst­ne­risk leder her. Under hans stafet har Wuppertal Sym­fo­ni­or­kes­ter udviklet sig be­tyd­e­ligt både mu­si­kalsk og tek­nisk til et or­ke­ster i top­klasse. Kamioka har samtidig fungeret som General­mu­sik­di­rek­tør for Saar­länd­isches Staats­theater i Saar­brück­en sid­en sæ­son 2009/2010 ind­til som­mer­en 2014. Siden 2014/2015 har han været General­musik­di­rek­tør og opera­chef på Wup­per­tal­er Bühnen und Sin­fo­nie­or­che­ster GmbH.

I 2010 modtog Toshiyuki Kamioka ’Von der Heydt-Kulturpreis’ i Wuppertal. I begyndelsen af 2011 tildelte Music Pen-Club Japan ham en ’koncert Prize’ for sit arbejde som dirigent for japanske orkestre samt for at have turneret i Japan med Wuppertal Symfoniorkester.

Augustinus Fonden støtter ansættelsen af Toshiyuki Kamioka som Copenhagen Phils chefdirigent.

Y

Yoel Gamzou er Generalmusikdirektør for Theatre Bremen, en stilling han tiltrådte i sæson 2017/2018 med en anmelderrost ny produktion af Sjostakovitjs Lady Macbeth fra Mtsensk, som blev efterfulgt af bl.a. en nyproduktion af Flagermusen, Die tote StadtL’étoile og Rosenkavaleren samt en genopførelse af Carmen. I løbet af sin sidste sæson i Bremen i sæson 2021/2022 stod han i spidsen for en ny produktion af Jenufa og verdenspremieren på Die Wellen af von Keyserling. Efter en vellykkede premiere på Seven Deaths of Maria Callas iscenesat af Marina Abramovic på den bayerske statsopera skal Gamzou også instruere co-produktionerne på Deutsche Oper Berlin, Opéra National de Paris, den græske nationalopera og Teatro San Carlo Napoli. Han vil dirigere Flagermusen i Opéra de Toulon og Jægerbruden på Theater Essen foruden koncerter på St. Gallen Theatre og Orchestra Sinfonica di Giuseppe Verdi Milano.

Sidste sæson debuterede han ved Deutsche Oper Berlin med Tosca, og efter sin succesrige debut på den bayerske statsopera vendte han tilbage i 2021 med Wolf-Ferraris Il Segreto di Susanna og Lehárs Schön ist die Welt. Han dirigerede koncerter på Gøteborg Opera, som han vendte tilbage til i sommeren 2022.

Gamzou er også kunstnerisk leder og hoveddirigent for International Mahler Orchestra, et ensemble han grundlagde i 2006. Inden han blev udnævnt til Generalmusikdirektør i Bremen, trådte Gamzou ind med kort varsel for at dirigere Staatsorchester Kassel i Mahlers 9. symfoni og blev straks inviteret til at blive orkestrets hovedgæstedirigent – og senere 1. kapelmester og vicedirektør for Staatstheater Kassel. En stilling han beholdt indtil sommeren 2015. Under sin tid i Kassel dirigerede han en række anerkendte koncerter og operaproduktioner herunder Fidelio, Tosca, Rigoletto og Barberen fra Sevilla.

Som gæstedirigent har Gamzou arbejdet med bl.a. Wiener Filharmonikerne, Kringkastingsorkestret, Bamberger Symphoniker, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Beograd Philharmonic Orchestra, Frankfurter Museumsorchester, Deutsches Radio-Sinfonieorchester, Hamburger Symphoniker, Stuttgarter Philharmoniker, Mozarteum Orchester Salzburg, Sinfonieorchester St. Gallen, Sinfonieorchester Aachen, Jena Philharmonie, Junge Philharmonie Brandenburg, Beograd Philharmonic, Malaysian Philharmonic og Israel Philharmonic.

Yoel Gamzou har haft et særligt forhold til Gustav Mahlers musik, siden han var en lille dreng. Han vakte international opmærksomhed ved den Internationale Gustav Mahler Dirigentkonkurrence, da han som 19-årig blev tildelt konkurrencens ‘Special Prize’. I 2010 opnåede Gamzou yderligere international anerkendelse, da hans færdiggørelse af Mahlers ufærdige 10. symfoni blev uropført og udgivet af Schott Music. Både premieren i Berlin og koncertturneen, der fulgte i 2011, blev rost af Mahler-eksperter, pressen og publikum. En live-optagelse af turnéens sidste koncert i Berliner Philharmonie blev udgivet på WERGO pladeselskabet i Tyskland. Gamzous realisering af Mahlers 10. symfoni bliver fortsat opført rundt om i verden, ofte med Gamzou selv som dirigent.

Gamzou har modtaget flere ​​priser herunder en ECHO Klassik Award i kategorien ‘Årets nye kunstner “dirigent”‘ i 2017, den prestigefyldte ‘Prinsesse Margriet Award’ af European Cultural Foundation i marts 2013 samt Berenbergs kulturpris i Hamborg i 2012. Pressen har omtalt ham som en “betagende sensation” (Hamburger Abendblatt), et “urokkeligt, radikalt, kompromisløst, besat geni” (Frankfurter Allgemeine Zeitung) og som “uhyrligt talentfuld” (Opernwelt).

Gamzou er fra en kunstnerisk familie og er vokset op i New York, London og Tel Aviv. Han havde æren af ​​at være Carlo Maria Giulinis sidste elev.