Indlæser Begivenheder
29
september
søndag

Halv12 kammerkoncert

29. september 2024 kl. 11:30
  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

HALV12 KAMMERKONCERT

Fire søndage i løbet af sæsonen løber musikernes egen kammerkoncertserie, Halv12, af stablen. Her kan man opleve, hvordan grupper af Copenhagen Phils musikere i vidt forskellige konstellationer nyder at dyrke kammermusikspillets ædle kunst – og hvordan tætte musikalske forbindelser knyttes og forgrener sig ud i hele orkestret.

Ved sæsonens første Halv12 kammerkoncert har Copenhagen Phils koncertmester, Jon Gjesme, sammensat et program med det helt store udtræk. Gjesme er ikke bare en fremragende violinist, men også en dygtig dirigent. Med hans program vil Halv12s åbningskoncert strække sig fra et kammerensemble til et lille kammerorkester:

Brahms / Strygekvintet nr. 2 i G-Dur
Stravinskij / Dumbarton Oaks
Nielsen / Bøhmisk dans Folketone arr. for strygerensemble
Wagner / Sigfried idyl

Johannes Brahms’ G-dur kvintet, et af kammermusiklitteraturens største og vægtigste værker, er det eneste, der ikke er skrevet til en bestemt lejlighed. ”…det er på høje tid at sige stop,” skrev den 57-årige (i 1890) til sin forlægger; men det blev ikke Brahms’ sidste værk, og kvintetten stråler af livsmod og inspiration.

20 år tidligere overraskede Richard Wagner sin højt elskede hustru Cosima med et nyt værk: et fødselsdags- og fødsel-tak for sønnen Siegfried. Værket er fyldt af referencer både til Wagners værker og til familiens privatliv. Det behøver man ikke at vide for at kunne nyde idyllen. Det er ren og enkel kærlighed, der lyser ud af musikken. Wagner uden forbehold…

Igor Stravinskijs Dumbarton Oaks er også en gave. Ægteparret Bliss, ejerne af landstedet Dumbarton Oaks, fejrede deres 30 års bryllupsdag med dette bestillingsværk til hinanden og os allesammen. Besætningen er fløjte, klarinet, fagot, to horn, tre violiner og bratscher, to celli og kontrabasser. Stravinskijs virtuose leg med rytmer er en hilsen til den rytmiske nerve i Bachs Brandenburgerkoncerter.

Carl Nielsens strygerværk er hans og kammersanger Emil Holms fødselsdagsgave til det unge Tjekkoslovakiet, der i 1928 fejredede sine første 10 år som uafhængig stat. Værket er en parafrase over en tjekkisk sang og den danske folkevise om dronning Dagmar (der stammede fra dette område).

Ved koncerten medvirker mange af musikerne i Copenhagen Phil. Konferencier er basunist Christian Schmiedescamp.

Halv12 koncerterne arrangeres af cellist Halina Wigocka Wamberg og fagottist Signe Haugland

Arrangør: Halv12

Detaljer
Dato: 29. september 2024
Tid: 11:30
Begivenhed KategorierKlassisk, Koncerter
Sted
Vesterbrogade 59
1620 København,