Indlæser Begivenheder
28
oktober
lørdag

Afgørende øjeblikke #6

28. oktober 2023 kl. 16:00
  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Copenhagen Phil
Instruktør / Christian Lollike
Dirigent / Giordano Bellincampi
Skuespillere / Sofie Gråbøl, Morten Hee Andersen, Kirsten Olesen,
Solbjørg Højfeldt, Youssef Wayne Hvidtfeldt
Sopran / Henriette Bonde-Hansen

Górecki / Symfoni nr. 3, Symphony of Sorrowful Songs

Podcast / Third Ear (lyt nedenfor)
Rasmus Zwicki / Komponerer musik under monologerne
Lys og scenografi / Vertigo

AFGØRENDE ØJEBLIKKE #6
– Stemmer fra Ukraine

I Copenhagen Phils sidste koncert i rækken af Afgørende øjeblikke møder Henryk Góreckis Symphony of sorrowful songs hverdagsberetninger fra det krigsramte Ukraine – med skuespillerne Sofie Gråbøl, Morten Hee Andersen, Kirsten Olesen, Solbjørg Højfeldt og Youssef Wayne Hvidtfeldt samt sopran Henriette Bonde-Hansen på scenen i hænderne på en af dansk teaters mest markante instruktører, Christian Lollike.

Afgørende øjeblikke #6 præsenterer projektet War Vocabulary: En samling af hidtil ufortalte hverdagsskildringer skrevet af ukrainske borgere, der ufrivilligt er fanget i fjendtligheder. Beretningerne er alle skrevet, efter krigen med Rusland brød ud, og vidner om den menneskelige søgen efter at skabe en mening. Om den umiddelbare næstekærlighed, håbet og det stærke fællesskab og sammenhold, der binder os alle til hinanden – på tværs af landegrænser. Personlige og rammende øjeblikke, der denne aften omhylles af Góreckis stærke symfoni af sorgfulde sange i Christian Lollikes iscenesættelse.

Skelsættende øjeblikke kan knytte pludselige og stærke bånd mellem mennesker uagtet etnicitet, sprog og overbevisning. For de fleste af os var Ukraine – før 24. februar 2022 – et fremmed land. Men med den russiske invasion ændrede det sig. Mange har stadig ukrainske flag i vinduerne og følger indigneret med i medierne. Ukraine er rykket tættere på. Blevet en befolkning, vi føler for og med. Med ’Afgørende øjeblikke #6’ dykker vi ned i de dage, hvor alt ændrede sig i Ukraine. Vi ønsker at skabe en vidnesbyrdfortælling om de rædsler, ukrainerne lever under netop nu for at søge at forstå, hvordan livet og hverdagen kan ændre sig fra den ene dag til den anden. Og netop det gør vi ved at give ukrainerne ordet.” Christian Lollike.

Den polske komponist Henryk Górecki komponerede i 1976 sin umådelig gribende symfoni nr. 3. Musikken udtrykker både sorg og håb. Med sit enkle tonesprog har den bevæget publikum verden over i en grad, så den er blevet et globalt hit med salg i millionklassen, der har slået alle markedsrekorder for moderne kompositionsmusik. Og med et gjorde Górekci verdensberømt. Symfonien er komponeret for orkester og solosopran i tre satser, der udforsker temaerne krig og tab: Den første en religiøs klagesang fra 1500­tallets Polen, den anden en bøn skrevet på væggen af en ung polsk kvinde i en nazistisk fængselscelle og endelig skildrer den tredje en centraleuropæisk schlesisk folkesang, hvor en mor leder efter sin søn.

Krig forandrer ords betydning.
Nogle betydninger bliver sløve og må slibes igen som en kniv mod en sten.
Andre ord bliver så skarpe, at man ikke engang tør kigge på dem.
Nogle ord dør bare hen og forsvinder,
mens andre dukker op fra fortiden
og bliver vigtige igen med en ny mening
.”
– Ostap Slyvynsky (litteraturkritiker, digter og hovedansvarlig for War Vocabulary)


Afgørende øjeblikke er støttet af Augustinus Fonden,
William Demant Fonden og Spar Nord Fonden.

Hør Third Ear’s podcast som optakt til koncerten:

Arrangør: Copenhagen Phil
Varighed: Ca. halvanden time uden pause
Dørene lukkes præcis
Overtøj og større tasker må ikke medbringes i salen
Garderobeafgift inkl. i prisen
Koncertforestillingen er ikke egnet til børn under 12 år

Detaljer
Dato: 28. oktober 2023
Tid: 16:00
Begivenhed KategoriAfholdte koncerter
Sted
Julius Thomsens Gade 1
1974 Frederiksberg C, Danmark
Arrangør
Arrangør navn: Copenhagen Phil