Indlæser Begivenheder
15
august
tirsdag

Tivolis fødselsdagskoncert

15. august 2023 kl. 18:00
  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Tivoli Copenhagen Phil
Dirigent / James Gaffigan
Solist / Lise Davidsen, sopran

Udvalgte arier af Verdi, Beethoven, Kálmán, Puccini og Wagner:

Verdi / ”’Tu che le vanità’ fra Don Carlo / La forza del destino ouverture /
‘Pace, pace, mio Dio’ fra La forza del destino / Uddrag fra 3. akt af La Vedetta /
‘Ave Maria’ fra Otello
Beethoven / ‘Abscheulicher, wo eilst Du hin… Komm Hoffnung’ fra Fidelio
Puccini / Intermezzo fra Manon Lescaut, 3. akt / ‘Sola perduta abbandonata’ fra Manon Lescaut
Wagner / ‘Du bist der Lenz’ fra Valkyrien
Kálmán / ‘Heia in den Bergen ist mein Heimatland’ fra Sigøjnerprinsessen
Wagner / Rienzi ouverture / ‘Dich, teure Halle’ fra Tannhäuser

TIVOLIS FØDSELSDAGSKONCERT

Der er lagt op til ægte operagalla med arier fremført af Lise Davidsen. Programmet byder på kvindeskikkelser i mange situationer: i nød, i endnu mere nød, i aktion, i fortvivlelse, i ophøjethed – i kompositioner af Verdi, Puccini og Wagner.

Aftenens solist er den norske stjernesopran Lise Davidsen, som – siden sit gennembrud i 2015, hvor hun vandt flere konkurrencer og debuterede bl.a. på La Scala, Covent Garden og Metropolitan Opera – har skabt sig en karriere i sin helt egen liga. Ved ’roret’ er James Gaffigan, amerikansk dirigent og for nylig udpeget som musikdirektør for Komische Oper i Berlin.

Operagallaen indledes med tre af Verdis mest inderlige arier for kvinder i nød, hvor de henvender sig til Gud i bøn. Elisabeths store arie Tu che le vanità i begyndelsen af 4. akt af Don Carlos, hvor hun overlader sin kærlighed til Carlos og skæbne til Gud. Herefter Pace, Pace mio Dio’fra Skæbnens magt. Leonoras sidste store arie, inden hun til sidst falder for sin brors kniv. Den tredje arie er Desdemona, der synger Ave Maria’fra Otello. Hun er ved at gøre sig rede til at gå i seng, beder en uskyldsren bøn, men vil snart falde som offer for sin jaloux ægtemand Otello.

Leonora fra Beethovens opera Fidelio er en handlekraftig kvinde. I sin arie Abscheulicher, wo eilst Du hin er hun er forklædt som mand og er både vred og håbefuld i sit forehavende: At redde Florestan. Knap så heroisk er Manon fra Puccinis Manon Lescaut. Hun tænker mest på sig selv, og det er gået galt. I den gribende slutning på operaen vandrer de to elskende Des Grieux og Manon udmattet rundt i en ødemark. Han går for at finde vand, hun bliver alene tilbage og med sine sidste kræfter synger hun Sola perduta abbandonata’om frygten for at dø. Hvilket hun gør kort tid efter.

De sidste tre arier er fra tysk repertoire. I Wagners opera Valkyrien er Siegmund på sin flugt kommet til Hunding og Sieglindes hus ude i skoven. Hunding viser sig at være hans dødsfjende, mens Sieglinde bliver hans elskede, og viser sig at være hans søster. Familieforholdene er komplicerede i Wagners Niebelungens Ring, men hér flammer kærligheden op i Winterstürme og Du bist der Lenz. Kálmáns Sigøjnerprinsessen er en operette om kabaretsangerinden Sylvia, der efter mange intriger lykkes med at gifte sig med fyrst Edwin. I Heia in dem Bergen ist mein Heimatland præsenterer hun sig som en uskyldig pige. Det er hun bestemt ikke.

Gallaaftenen slutter i det ophøjede. Det er fra Wagners opera Tannhäuser. Der foregår en voldsom kamp i Tannhäusers sind mellem det sanselige og det åndelige personificeret ved to kvinder henholdsvis Venus og Elisabeth. Elisabeth træder frem i 2. akt og synger om de ædle sale: Dich teure Halle fra Tannhäuser.

 

Koncerten præsenteres i samarbejde med Copenhagen Opera Festival.

Arrangør: Tivoli
Dørene lukkes præcis

Detaljer
Dato: 15. august 2023
Tid: 18:00
Begivenhed KategoriTivoli
Sted
Vesterbrogade 3
1630 København, Danmark