Indlæser Begivenheder
25
maj
torsdag

Szeps-Znaider dirigerer Grieg og Rachmaninov

25. maj 2023 kl. 19:30
  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Tivoli Copenhagen Phil
Dirigent / Nikolaj Szeps-Znaider
Solist / Saleem Abboud Ashkar, klaver

Glinka / Ruslan & Ludmilla ouverture
Grieg / Klaverkoncert nr. 1
Rachmaninov / Symfoni nr. 2

SZEPS-ZNAIDER DIRIGERER GRIEG OG RACHMANINOV

Den palæstinensisk-jødisk stjernepianist Saleem Ashkar i et møde med nordisk råstyrke og poesi i form af Edvard Griegs klaverkoncert. Klaverkoncerten indrammes af Glinkas ouverture til operaen Ruslan & Ludmilla og Rachmaninovs stort anlagte 2. symfoni. Den musikalske ledelse står Nikolaj Szeps-Znaider for.

Saleem Ashkar er født i Nazareth i Israel og er af palæstinensisk baggrund. Hans bror er en respekteret violinist, og begge har trådt deres musikalske ungdomssko i West-Eastern Divan Orchestra dannet i 1999 af Daniel Barenboim. Udover en blomstrende karriere både som koncertpianist og solopianist med bl.a. en samlet indspilning af Beethovens klaversonater, har Saleem Ashkar dannet sit eget crossover-orkester, Galilee Chamber Orchestra, der lægger op til musikalsk samarbejde mellem araber og jøder.

Nikolaj Szeps-Znaiders karriere som dirigent er vokset kolossalt. Siden 2020 har han været chefdirigent for Orchestre National de Lyon, og han har dirigeret internationalt store orkestre som New York Philharmonic, Chicago Symphony, Los Angeles Philharmonic, London Symphony, Concertgebouw og Staatskapelle Dresden. Han har desuden stiftet Nordic Music Academy sommerkursus for strygere, som han er kunstnerisk leder af.

Mikhail Glinka (1804-1852) står i dag som den russiske musiks fader. Glinkas musik har dybe rødder i den russiske folkemusik, som han kombinerede med den vesteuropæiske stil. Han står som fadder til komponistgruppen ’de fem’, der talte Mussorgskij, Cui, Borodin, Balakirev og Rimskij-Korsakov, og som havde til formål at dyrke den ’ægte’ russiske musik. Operaen Ruslan & Ludmilla er fra 1842 og er komponeret over et digt af Pusjkin. Den kom til at stå som en modsætning til den italienske opera, som publikum i Skt. Petersborg yndede på den tid.

Edvard Grieg komponerede sin meget norske klaverkoncert i Danmark. Den musikalske vision om norske fjelde, fjorde og fæbodsromantik blev til en varm sommer i Søllerød i 1868. Ikke mindst den pompøse indledning er blevet et symbol på norsk selvforståelse. Grieg var i øvrigt ikke ubetinget glad for koncerten og vendte ofte tilbage til partituret for at revidere det.

Sergej Rachmaninov (1873-1943) dyrkede først og fremmest en karriere som klavervirtuos, men fik også tid til at komponere. Især er det hans klaverkoncerter, han er blevet kendt for, men han komponerede også for orkester bl.a. tre symfonier. 2. symfoni blev til i 1907 under et studieophold i Dresden. Det var en tid præget af isolation. Rachmaninov har selv beskrevet det sådan: ”Vi lever som eneboere. Vi ser ingen, og lader os ikke se nogen steder. Jeg får arbejdet meget og føler mig meget lykkelig.” Symfonien er præget af hjemlængsel og minder i stil om musik af Tjajkovskij.

Arrangør: Tivoli
Dørene lukkes præcis

Detaljer
Dato: 25. maj 2023
Tid: 19:30
Begivenhed KategoriTivoli
Sted
Vesterbrogade 3
1630 København, Danmark