PM. Jul med Den Danske Strygekvartet - og Beethoven facebook
Copenhagen Phil, Hele Sjællands Symfoniorkester

Den Danske Strygekvartet fejrer Jul med Beethoven

Den Danske Strygekvartet bringer julen til Frederiksberg sammen med Copenhagen Phil 11. december. Aftenen byder på Beethovens fantasifulde strygekvartetter og hans smukke Pastorale, Symfoni nr. 6. Den Danske Strygekvartet består blandt andre af Rune Tonsgaard Sørensen, der i år modtog Kronprinsparrets Stjernedryspris.

GALE OG GENIALE

Beethovens sene strygekvartetter bliver kaldt ‘gale’ for sjov og ‘geniale’ for alvor. De ligner ikke noget andet, han skrev, de ligner faktisk ikke noget, som er skrevet i resten af musikhistorien. Han komponerede dem på afstand af sit klaver inde i hovedet – og uden at kunne høre en tone. Det er ren fantasi! Måske er det netop det, der giver musikken sin dragende mystik.

BEETHOVENS PASTORALE

Pastoralesymfonien er blevet kaldt ‘en tilbagevenden til det naturlige liv’. Skrevet i 1807-1808, hvor krig hærgede det meste af verden, og hvor Beethoven gik lange ture i skoven for at glemme virkeligheden. Som han skrev til en ven: ‘I skovene er der en fortryllelse, som udtrykker al ting’, og ‘faktisk holder jeg mere af træer end af mennesker’. Flere af ideerne til Symfoni nr. 6 stjal Beethoven fra franske revolutionskomponister, men udførelsen er hans egen.
Vi følger med en lille flok naturglade mennesker ud på landet. Der skal danses, måske spises og sandsynligvis drikkes. I Bøndernes glade forsamling spiller oboen en hyrdemelodi og får komiske svar fra fagotten, der holder sig til bare to toner. Den muntre dans bliver afbrudt brutalt af et faretruende stormvejr, hvor Beethovens sans for drama og beskrivende musik fejrer triumfer, og solen bryder frem i finalen, som er variationer over en landlig hymne. Uvejret har lagt sig. Mennesker og natur smelter sammen.

FIRE STRYGENDE STORTALENTER

Den Danske Strygekvartet er en kvartet i den absolutte internationale superliga. Fra 2013 og tre år frem er Den Danske Strygekvartet optaget i det prestigefyldte Chamber Music Society of Lincoln Center Talentprogram. Det betyder blandt andet en igangværende turné i store dele af udlandet, cd-indspilninger samt medvirken i bl.a. BBC radio, tv og diverse musikformidlingsprojekter.
New York Times har beskrevet kvartetten som ‘et over­flødig­heds­horn af strygere serveret med ungdommelig energi og sanselige krydderier.’ Avisen udråbte ligeledes én af deres koncerter til ‘highlight of the year’.
Kvartetten består af Rune Tonsgaard Sørensen, der i år modtog Kronprinsparrets Stjernedryspris og violinist Frederik Øland, begge koncertmestre i Copenhagen Phil, samt Asbjørn Nørgaard, bratsch, og Frederik Sjölin på cello.

UTALLIGE PRISER

Den Danske Strygerkvartet har modtaget utallige priser, blandt andet Carl Nielsen Legatet i november 2011.
Som det yngste ensemble nogensinde vandt kvartetten desuden i februar 2004 1. pris såvel som publikumsprisen ved P2’s kammermusikkonkurrence, og i løbet af de følgende 2 måneder løb de med 1. prisen i yderligere to konkurrencer: Vagn Holmboe strygekvartetkonkurrence samt Charles Hennen International Chamber Music Competition i Holland.
I 2006 udnævnte Danmarks Radio kvartetten til ‘artists in residence,’ hvor de indspillede Carl Nielsens strygekvartetter i DRs studier. Indspilningen udkom i 2007 og 2008 på Dacapo og fik imponerende anmeldelser. I 2005 vandt de fire 1. prisen og publikums­prisen i Trondheim International String Quartet Compe­tition samt 1. prisen og fire specialpriser ved 11th London International String Quartet Competition i 2009.
Den Danske Strygekvartet fejrer jul med Beethoven sammen med Copenhagen Phil den 11. december i Konservatoriets Koncertsal.

Rune Tonsgaard Sørensen fra Den Danske Strygekvartet modtog i år Kronprinsparrets Stjernedryspris.
Copenhagen Phil i Konservatoriets Koncertsal.
Den Danske Strygekvartet har modtaget en lang række priser for sit fremragende spil.

JUL MED BEETHOVEN

11. december 2013 kl. 19:30
Konservatoriets Koncertsal
Chefdirigent / Lan Shui
Solist / Den Danske Strygekvartet
Beethoven / Strygekvartet opus 131
Beethoven / Symfoni nr. 6, Pastorale
Billetter / www.copenhagenphil.dk / 190-390 dkr. / Unge u. 25 år 50 % rabat. Billetlink
Copenhagen Phil
Kommunikationsansvarlig (barselsvikar) Louise Nabe
Rosenørns Allé 22, 5. 1970 Frederiksberg C
M: 28 93 23 22. T: 33 91 11 99
nb@copenhagenphil.dk www.copenhagenphil.dk
Dette nyhedsbrev udgives af Copenhagen Phil.
©Copenhagen Phil 2019