PM. Maestro med mange talenter facebook
Copenhagen Phil, Hele Sjællands Symfoniorkester

PM. Maestro med mange talenter

Normalt hører man ikke meget til dirigenten ved en koncert – men her er undtagelsen. Copenhagen Phils nye chefdirigent Toshiyuki Kamioka demonstrerer den 27. januar i Kon­ser­va­to­riets Koncertsal, at han også er en ypperlig pianist.
Copenhagen Phils chefdirigent, japanske Toshiyuki Kamioka, er i byen. I januar står han i spidsen for sit orkester ved koncerter både den 20. og 27. januar – sidstnævnte oven i købet også som solist i Schumanns klaverkvintet.

Schumanns mesterlige klaverkvintet

Sammen med en strygekvartet fra orkestret spiller Kamioka 1800-tals-kammermusik fra øverste hylde: Schumanns mesterlige og populære klaverkvintet fra 1842. Her er vi i selve kernen af den romantiske bølges højdepunkt. Aldrig tidligere har en komponist kombineret en strygekvartet med et klaver – det bliver ikke den sidste.
Schumann dedikerede værket til sin kone, Clara Wieck, én af tidens allerstørste klavervirtuoser. Men kort før urop­før­elsen fandt sted, blev hun syg, og gode råd var dyre. Schumann kunne ikke længere selv spille klaver, men kom­po­nist­kollegaen Felix Mendelssohn sprang til og spillede den afsindigt krævende stemme fra bladet. Bagefter gav han endda Schumann lidt gode råd om ændringer hist og her – forslag, som Schumann tog alvorligt. Han reviderede kort tid efter kvintetten, så musikken fik den form, vi kender i dag.
Øvrige medvirkende i Schumanns klaverkvintet er orkestets strygere Jon Gjesme (violin), Yuko Yasui (violin), Eva Katrine Dalsgaard (bratsch) og Toke Møldrup (cello).

Sensationel Prokofiev-symfoni

Efter pausen træder Kamioka op på podiet og dirigerer ét af Prokofievs allermest populære værker: Symfoni nr. 5.
Mens 2. verdenskrigs kaos smadrer store dele af Europa, sidder Prokofiev i 1944 og skriver på en symfoni for første gang i 14 år. Han mærker ikke meget til krigen i sine rolige omgivelser 250 kilometer fra Moskva, men kan arbejde i fred med et værk, han ved bliver noget helt særligt. Han skriver hurtigt, og symfonien bliver færdig på kun en enkelt sommer­måned. Selv mener Prokofiev, at symfonien er kulminationen på hele hans hidtidige produktion.
Uropførelsen finder sted 13. januar 1945 i den store sal på konservatoriet i Moskva. Det Sovjetiske Statsorkester spiller, og Prokofiev dirigerer selv. Alle, der er noget i sovjetisk kulturliv, er til stede, og symfonien bliver en kæmpesucces – og er stadig mere end 70 år senere ét af Prokofievs allermest sensationelle værker. I 1946 fik han endda Stalin-prisen af 1. grad for symfonien. Højere accept fra styret kunne et værk ikke få i Sovjetunionen.

4’33 Phil

Koncerten indledes med Copenhagen Phils mini-koncertformat: 4’33 Phil, der præsenterer uropførelser af nye soloværker. Sæsonen igennem kommer publikum helt tæt på orkestrets musikere ved fem forskellige koncerter, når fem komponister dedikerer et værk til hver sin musiker. Denne aften uropfører solocellist Richard Krug værket Schichtsstruktur af Ejnar Kanding.
PRAKTISK INFO
MAESTRO MED MANGE TALENTER
Fredag 27. januar 2017 kl. 19:30
Konservatoriets Koncertsal
Copenhagen Phil
Chefdirigent / Toshiyuki Kamioka
Strygere / Jon Gjesme, 1. violin / Yuko Yasui, 2. violin / Eva Katrine Dalsgaard, bratsch / Toke Møldrup, cello
4’33 Phil:
Ejnar Kanding / Schichtstruktur
Solist / Richard Krug, cello
Schumann / Klaverkvintet op. 44
Prokofiev / Symfoni nr. 5
Billetter / www.copenhagenphil.dk
Pris / 210-410 kr. inkl gebyr og garderobe
Gratis koncertintroduktion ved Henrik Engelbrecht kl. 18:45 på scenen.
Copenhagen Phil
Kommunikationsansvarlig (barselsvikar) Louise Nabe
Rosenørns Allé 22, 5. 1970 Frederiksberg C
M: 28 93 23 22. T: 33 91 11 99
nb@copenhagenphil.dk www.copenhagenphil.dk
Dette nyhedsbrev udgives af Copenhagen Phil.
©Copenhagen Phil 2019