PM. Den Danske Strygekvartet med Sjællands Symfoniorkester / Copenhagen Phil facebook
Copenhagen Phil, Hele Sjællands Symfoniorkester

DEN DANSKE STRYGEKVARTET OG SJÆLLANDS SYMFONIORKESTER / COPENHAGEN PHIL

Sjællands Symfoniorkester / Copenhagen Phil byder den 10. december på en eftermiddag med to store værker af Beethoven: Strygekvartet nr. 15 og komponistens 1. symfoni.
Beethoven fejrer jul
Som noget nyt kan publikum slutte juleindkøbene af med Beet­hoven, når dørene til Konservatoriets Koncertsal åbnes en lørdag eftermiddag i december. Den Danske Strygekvartet spiller komponistens Strygekvartet nr. 15, i pausen serveres æbleskiver og gløgg, hvorefter chefdirigent, Lan Shui, leder Beethovens symfoni nr. 1.
Talentfuld og prisbelønnet kvartet
Den Danske Strygekvartet blev stiftet i 2001 og kan således i år fejre 10-års jubilæum. Kvartetten har netop modtaget Danmarks største musiklegat – Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legats Hæderspris.
Kvartetten er én af landets mest roste og prisvindende stryge­kvartetter og består af to af orkestrets koncertmestre, Frede­rik Øland og Rune Tonsgaard Sørensen (violin) samt Asbjørn Nørgaard (bratsch) og Fredrik Sjölin (cello). I 2004 vandt kvartetten, som det yngste ensemble nogensinde, 1. prisen samt publikumsprisen ved P2’s kammermusikkonkurrence, og dermed blev kvartettens renommé, som én af Danmarks absolut bedste kammerensembler, cementeret. Siden har kvartetten modtaget en række priser. I 2006 udnævntes kvartetten til DR-kunstnere, hvilket førte til solooptrædener med DR SymfoniOrkestret og DR UnderholdningsOrkestret. Den Danske Strygekvartet har derud­over indspillet to anmelderroste cd’er.
To sider af Beethoven
Koncerten er helliget et dobbeltportræt af Beethoven. Første del af koncerten med hans Strygekvartet nr. 15 viser ham som en vrissen, gammel mand – hvorimod koncertens anden del viser komponisten som en ung, flot mand, skuende mod fjerne hori­sonter.
Beethovens Strygekvartet nr. 15 er fra 1825. Kvartet­ten er meget krævende for de medvirkende musikere: Værkets længde er usædvanlig, og sværhedsgraden er meget høj. I mange år anså man Beethovens sene kvartetter for at være uspillelige – nu hører de til blandt de ypperligste eksempler inden for kvartet­genren.
Koncertens andet værk er Beethovens symfoni nr. 1 fra 1799. Den unge komponist bygger i sin første symfoni videre på Haydns og Mozarts erfaringer, men er alligevel helt sin egen. Beethoven har sit personlige sprog, hans musik kan genkendes på få toner, og det kan allerede høres i den første af hans i alt ni symfonier.
Den Danske Strygekvartet er solister i Beethovens Strygekvartet nr. 15.
“Beethoven fejrer jul”
Lørdag 10. december 2011 kl. 16.00
Konservatoriets Koncertsal
Dirigent / Lan Shui
Solister / Den Danske Strygekvartet
Beethoven / Strygekvartet nr. 15, a-mol
Beethoven / Symfoni nr. 1, C-dur
Billetter / 160-325 kr. / www.billetten.dk
Copenhagen Phil
Kommunikationsansvarlig (barselsvikar) Louise Nabe
Rosenørns Allé 22, 5. 1970 Frederiksberg C
M: 28 93 23 22. T: 33 91 11 99
nb@copenhagenphil.dk www.copenhagenphil.dk
Dette nyhedsbrev udgives af Copenhagen Phil.
©Copenhagen Phil 2019