PM. Copenhagen Phil opgraderer på den digitale scene facebook
Copenhagen Phil, Hele Sjællands Symfoniorkester

Copenhagen Phil opgraderer på den digitale scene

Copenhagen Phil har lavet to verdenshits på den digitale scene – så hvad nu? Svaret er et interaktivt symfoniorkester på nettet med musikere fra hele verden: World Online Orchestra. Projektet er netop lanceret på kickstarter.com – verdens største portal for social finansiering af kreative projekter.

To hits, der gik verden rundt

For nogle år siden tog Copenhagen Phil en stor chance. Orkestret ville skabe en musikalsk oplevelse på orkestrets nyoprettede YouTube-kanal.
”Vi skal både være relevante for vores publikum i koncertsalen, men også for vores publikum på den digitale scene”, udtalte musikchef Uffe Savery. Musikerne stillede på hovedbanegården, begyndte Ravels Bolero med dirigent og lilletromme, og efterhånden udviklede Boleroen sig til et fuldt symfoniorkester. En ikke-annonceret minikoncert, som opstod og forsvandt for de tilfældige forbavsede forbipasserende.
I første omgang for et par hundrede mennesker på Hoved­bane­gården, men sidenhen for 7.200.000 seere på YouTube. Året efter blev det i metroen, hvor denne flashmob blev kåret som dagens video på CNN og omtalt i alverdens medier – i dag set af knap 6.500.000 internetbrugere. Den klassiske symfoniske musik blev gennem en helt anden kontekst og fortælling relevant for et publikum, der normalt ikke vover sig ind i koncertsalen. En del af orkestrets vision blev opfyldt: At aktualisere symfoniorkestret og gøre det relevant for et forskelligartet publikum.

Copenhagen Phil har lavet to verdenshits på den digitale scene – så hvad nu!?

Svaret er: World Online Orchestra.
”Dette projekt handler om at skabe kulturel værdi, hvor vi på en sjov og innovativ måde ønsker at demokratisere og udbrede kendskabet til den klassiske symfoniske musik. World Online Orchestra (W.O.O.) ønsker at gøre så mange mennesker som muligt nysgerrige og kreative i forhold til denne genre. Vi vil gerne invitere alle indenfor i den klassiske musiks fantastiske univers, og vi ønsker at bidrage til, at begreber som opfindsomhed, nysgerrighed og kreativitet forbliver vigtige elementer i menneskers liv og opvækst”, udtaler Uffe Savery og fortsætter:
”W.O.O. har også et pædagogisk sigte, idet børn og unge på en dragende måde kan bevæge sig frit og intuitivt rundt i den klassiske musiks delelementer, og tilmed aktivt og kreativt selv deltage”.
World Online Orchestra er udviklet af Copenhagen Phil, Makropol og Helios Design Labs. Makropol, med Mads Damsbo i spidsen, står bag orkestrets to succesfulde flash mobs og arbejder med at skabe fortællinger i det nye medielandskab. Mads Damsbo og Uffe Savery fik den ære at præsentere W.O.O. på cross-media festivalen ‘Power to the Pixel 2012’ (sub-festival til London Film Festival). Her fandt de sammen med de canadiske programmør- og designkunstnere, Helios Design Labs.
Disse tre parter har nu fuldført fase 1 med støtte fra Statens Kunstråd og Interregprojektet Musikalsk Oplevelsesdesign. Dette kan opleves på www.worldonlineorchestra.com, dog i beta-versionen og indtil videre kun på en google chrome browser. Her kan man gå på opdagelse i andensatsen fra Beethovens 7. symfoni i modes som ”Explore” og ”Build Ensemble”. Alle medlemmerne fra Copenhagen Phil har indspillet deres individuelle stemme i lyd og billede. Man kan gå på opdagelse i symfoniorkestret, høre og se den enkelte og selv sammensætte ensembler på kryds og tværs.
Fase 2, som søges realiseret ved hjælp af social finansiering på www.kickstarter.com, vil gøre, at alle kan deltage kreativt i World Online Orchestra:
”Det, som folk bidrager med, skal inspirere andre til at lægge nye ting op – som igen inspirerer andre. Det er faktisk en meget bæredygtig tanke. Jo længere tid dette projekt ligger på nettet, jo mere interessant bliver det. Nettet kommer til at fungere som en katalysator for kreativitet og bryder grænserne ned mellem musikelskere, der her kan tale samme sprog. Måske er der én fra Gambia eller Nordkorea, der kan være med”, siger Mads Damsbo.
Fase 3 kommer til at bestå af de værker, som bliver skabt af brugerne, som så kommer tilbage i fysisk form til offentligheden. Det vil sige, at de vil blive opført til koncerter, og der vil blive lavet audio-visuelle installationer til det offentlige rum.

Lancering på kickstarter.com

Søndag den 12. januar blev W.O.O. lanceret på www.kickstarter.com, som er verdens største portal for social finansiering af kreative projekter, hvor almindelige mennesker kan donere små beløb. Der er en tidsbegrænsning: Indenfor 45 dage skal det lykkes at indsamle minimum 30.000 Canadiske Dollars, svarende til ca. 150.000 DKK. Donerer man i dag 50 kr., bliver beløbet trukket på ens kreditkort den 26. februar, hvor det ligger fast, om projektet bliver realiseret. Hvis den samlede indsamling ikke når $30.000 CAD, bliver projektet ikke gennemført ved hjælp fra Kickstarter, og beløbet bliver ikke trukket på ”mini-aktionærernes” kreditkort.
For at realisere, udvikle og drive hele projektet, og udfolde det fuldt ud, kræves en væsentlig større finansiering, som Copenhagen Phil søger en fond eller sponsor til.
World Online Orchestra screendump. Fotokreditering: MAKROPOL / Helios Design Labs 2,4 MB
Copenhagen Phil opgraderer på den digitale scene med det interaktive symfoni­orkester: World Online Orchestra.
World Online Orchestra screendump. Fotokreditering: MAKROPOL / Helios Design Labs 2,9 MB
World Online Orchestra giver sine brugere mulighed for at sammensætte et helt orkester eller mindre ensembler online – på sigt med musikere fra hele verden.
World Online Orchestra screendump. Fotokreditering: MAKROPOL / Helios Design Labs 14,3 MB
Søndag den 12. januar blev W.O.O. lanceret på www.kickstarter.com, som er verdens største portal for social finansiering af kreative projekter. Indenfor 45 dage skal det lykkes Copenhagen Phil at indsamle minimum 30.000 Canadiske Dollars, svarende til ca. 150.000 DKK.
World Online Orchestra screendump. Fotokreditering: MAKROPOL / Helios Design Labs 2,9 MB
Alle medlemmerne fra Copenhagen Phil har indspillet deres individuelle stemme i lyd og billede.
WORLD ONLINE ORCHESTRA
Copenhagen Phil
Kommunikationsansvarlig (barselsvikar) Louise Nabe
Rosenørns Allé 22, 5. 1970 Frederiksberg C
M: 28 93 23 22. T: 33 91 11 99
nb@copenhagenphil.dk www.copenhagenphil.dk
Dette nyhedsbrev udgives af Copenhagen Phil.
©Copenhagen Phil 2019