English Copenhagen Phil
Saleem Ashkar, klaver
Luk

Saleem Ashkar, klaver

Saleem Ashkar er født i Nazareth i 1976, hvor en slægtning fik vakt en interesse for vestlig klassisk musik hos den syv-årige Ashkar. I en sådan grad, at hans far opsøgte pianisten Arie Vardi i Tel Aviv for at få undervisning til sønnen. Som 14-årig tog Saleem Ashkar til Hannover for at studere videre hos Vardi, og som 17-årig debuterede han med Israel Philharmonic og Zubin Mehta.

Som 22-årig debuterede Saleem Ashkar i New Yorks Carnegie Hall med Barenboim som dirigent, og siden har han pillet sammen med bl.a. Wiener Filharmonikerne, Israel Philharmonic (bl.a. i Tivoli i 2006), Chicago Symphony, La Scala Philharmonic, Concertgebouw, Leipzig Gewandhaus, Deutsche Symphonie-Orchster Berlin, Rundfunk-Sinfonie Orchestar Berlin, London Symphony Orchestra, Maggio Musicale, New Zealand Symphony Orchestra, Mariinsky Orchestra samt Sønderjyllands Symfoniorkester dirigeret af Nikolaj Znaider (2007) og DR SymfoniOrkestret (2011).

Riccardo Muti, Fabio Luisi, Lawrence Foster, Philip Jordan, og Christoph Eschenbach er blandt de dirigenter, han også har spillet med.

I sæsonen 2012/2013 har Saleem Ashkar optrådt i bl.a. Tokyo, Melbourne og Ottawa (inviteret af Pinchas Zukerman). I september 2014 tog han et halvt års pause fra scenen for at forberede en fuld Beethoven sonate-cycle.

Saleem Ashkar er meget optaget af at hjælpe unge palæstinensere til en uddannelse i vestlig musik. Hans bror, Nabeel Abboud-Ashkar, leder ”Polyphony”, der nu er navnet på den musikskole, som blev oprettet på initiativ af Barenboim og Said. Saleem deltager i undervisning og fundraising, når han kan komme til det, ligesom han i flere uger hvert år instruerer og dirigerer det i 2012 i oprettede Galilee Chamber Orchestra.

Saleem Ashkar har indspillet flere cd’er for Decca bl.a. Mendelssohns 1. og 2. klaverkoncert. Om denne cd skrev Gramophone Magazine i august 2014: “Ashkar’s is an art that disguises art and his performances are among the finest in the catalogue.”