PM. Leningrad i København facebook
Copenhagen Phil, Hele Sjællands Symfoniorkester

Leningrad Symfonien i København

For 71 år siden blev Sjostakovitjs 7. symfoni opført i St. Petersborg, dengang Leningrad. Noderne var fløjet ind af en modig pilot, der trodsede nedstyrtningsfarer og tyskere, der skød til måls efter ham og koncertgæsterne på vej til koncertsalen. Fredag den 22. november kl. 19:30 opfører Copenhagen Phil den smukke Leningrad Symfoni, dog i langt tryggere rammer i det gamle radiohus på Frederiksberg.

Opført trods nedstyrtningsfarer

Det er 71 år siden, at Dmitrij Sjostakovitjs 7. symfoni blev opført i St. Petersborg. Dengang hed byen Leningrad. Nazisternes krigsmaskine havde slidt byen i stykker, og sygdom hærgede. Noderne blev fløjet til byen med et specialbygget fly, som takket være en genial pilot undveg tyskernes raketter. ”Folk kom alene eller to og to,” skulle et øjenvidne have fortalt, ”de gik forbi skilte, der bad dem gå over på den anden side, da der var nedstyrtningsfarer, og tyskerne skød til måls efter dem.” Men koncerten blev alligevel gennemført takket være byens heltemodige musikelskere.

Et hovedværk om godt og ondt

I 1945 skulle man tro, at det var Sjostakovitj, som havde vundet krigen. Hans symfoni blev på et år opført hele 60 gange i det daværende Sovjet og 60 gange i USA. Men snart kritiserede russiske kommissærer hans Leningrad Symfoni for at mangle optimisme. Og i Vesten fik man at vide, at symfonien var dårlig, fordi den var bestilt af Stalin. Herefter trådte symfonien i baggrunden for en tid, men forblev et ufravigeligt smukt hovedværk om kampen mellem ondt og godt, og den slags musik er svær at få til at tie i glemmebogen.

Russisk stjernedirigent leder Copenhagen Phil

Under ledelse af den russiske dirigent Dmitrij Kitajenko opfører Copenhagen Phil 22. november Leningrad Symfonien og bringer for en aften Sjostakovitj til live igen. Dmitrij Kitajenko hører til blandt de største dirigenter i dag. Han er født i Leningrad og uddannet dels i sit hjemland, hos bl.a. Leo Ginzburg, dels i Wien hos den legendariske Hans Swarowsky.
I 1969 var han prismodtager ved internationale Herbert von Karajan Konkurrence i Berlin og blev som 29-årig udpeget som chef­dirigent for operaen i Moskva. I 1976 blev han chef­dirigent for Moskva Philharmonikerne, som under hans ledelse blev ét af verdens førende orkestre.
Kitajenko har siden været chefdirigent for bl.a. Radiosymfoniorkestret i Frankfurt, Bergen Filharmoniske Orkester, og 1. gæstedirigent for DR Symfoniorkestret. Han har optrådt som gæstedirigent for flere af de førende orkestre i verden, blandt andre Wiener- og Berlinerfilharmonikerne, London Symphony Orchestra og Concertgebouw Orchestra.
Russiske Dmitrij Kitajenko, der blev chefdirigent allerede som 29-årig, leder Copenhagen Phil i København 22. november.
Copenhagen Phil Foto: Anne Mie Dreves 4,1 MB
Copenhagen Phil i Konservatoriets Koncertsal på Frederiksberg.
Foto: Anne Mie Dreves.

LENINGRAD SYMFONIEN

22. november 2013 kl. 19:30
Konservatoriets Koncertsal
Dirigent / Dmitrij Kitajenko
Dmitrij Sjostakovitj / Symfoni nr. 7, Leningrad Symfonien
Copenhagen Phil
Kommunikationsansvarlig (barselsvikar) Louise Nabe
Rosenørns Allé 22, 5. 1970 Frederiksberg C
M: 28 93 23 22. T: 33 91 11 99
nb@copenhagenphil.dk www.copenhagenphil.dk
Dette nyhedsbrev udgives af Copenhagen Phil.
©Copenhagen Phil 2019