PM. The National brødre, indie-classical og Sjællands Symfoniorkester / Copenhagen Phil facebook
Copenhagen Phil, Hele Sjællands Symfoniorkester

The National brødre spiller med Sjællands Symfoniorkester / Copenhagen Phil

Aaron og Bryce Dessner fra The National spiller med Sjællands Symfoniorkester / Copenhagen Phil i december, når orkestret for første gang præsenterer et dansk publikum for den nye “indie-classical” genre.
Den 14. december 2012 spiller Sjællands Symfoniorkester / Copenhagen Phil en 60 minutes koncert med fornemt besøg af Aaron og Bryce Dessner fra The National, der gæster Danmark kun for denne ene eksklusive koncert. Koncerten bliver en unik mulighed for at møde Aaron og Bryce Dessner på egen hånd i deres eget univers – uden for The National. På programmet er bl.a. Bryce Dessners egen dobbelt guitarkoncert for orkester: St Carolyn By The Sea fra fra 2011, som for første gang nogen­sinde spilles med et helt symfoniorkester!
Vi præsenterer også musik af en anden ’guitar-hero’ fra den alternative rockscene, Jonny Greenwood fra det engelske band, Radiohead. I 2004 blev Greenwood hyret af BBC’s Radio 3 til at komponere en række klassiske værker. Det kom der bl.a. stryger­orkesterværket Popcorn Superhet Receiver ud af, som er inspireret af den polske komponist Pendereckis Klagesange til ofrene fra Hiroshima. BBC Radio 3’s lyttere kvitterede og kårede Greenwood som Årets Komponist for værket – som han også brugte i den Oscarvindende film There Will Be Blood.

Indie-classical: En ny genre

En ny tendens har set dagens lys i særligt New York, hvor anerkendte indie-musikere prøver kræfter med klassisk musik og bringer elektriske instrumenter med ind i deres kompositioner for orkester, som ofte er inspireret af pop- og rockmusik. Den nye genre kaldes bl.a. for ”indie-classical” – som Sjællands Symfoniorkester / Copenhagen Phil er de første til at introdu­cere for et dansk publikum.
Og netop koncertens solister, Aaron og Bryce Dessner, er et godt eksempel på den nye bølge. Begge komponerer, spiller i rockbandet The National, arbejder med kunstnere på tværs af genrer og så er de stiftere af pladeselskabet Brassland Records, der udgiver både rock og moderne kompositionsmusik. Bryce Dessner er uddannet i klassisk guitar fra Yale Univer­sity i USA, står i spidsen for sin egen lille festival for moderne musik, MusicNow, i hjembyen Cincinnati i Ohio – og så komponerer han for symfoniorkester og bringer sin elektriske guitar med ind i de klassiske koncertsale:
“The National inspirerer mig, når jeg skriver klassisk musik, og min interesse i nutidig klassisk musik spiller en stor rol­le i de ting, jeg laver for The National", fortæller Bryce i et interview i orkestrets 60 minutes avis.
”Det er klart, at jeg bare kunne nøjes med at spille i mit succesrige rockband, men set fra en kreativ vinkel, så er jeg besat af koncertmusik. Jeg er draget af – jeg vil høre dristig musik, jeg vil skrive musik, der tager os med på en eventyr­rejse, jeg vil udfordre mig selv til at høre et symfoni­orkester" har han sagt til The Sydney Morning Herald.
Musikere der, sideløbende med deres bands, eksperimenterer med indie-klassisk er bl.a. Sufjan Stevens, Shara Worden (My Brithtest Diamond), Karen O (Yeah Yeah Yeah), Annie Clark (St. Vincent), Dessner brødrene og Jonny Greenwood.

Grænsebrydende musik og et nyt værk

Både Bryce Dessner og Jonny Greenwood er i deres kompositioner inspireret af den amerikanske komponist (én af minimalisme musikkens fædre) Steve Reich. Reichs tidlige orkesterstykke Variations for Winds, Strings and Keyboards er også på pro­grammet denne aften. Bryce har flere gange samarbejdet med Reich, som fungerer som en mentor for Bryce.
Som support spiller et ensemble fra orkestret Bryce Dessners nye strygerorkesterværk, Lachrimae:
“Jeg glæder mig virkelig meget til at høre mit nye stykke for strygeorkester, Lachrimae, som skal spilles for blot anden gang nogensinde! Det er virkelig et vigtigt stykke for mig, som jeg er ret stolt af.”

Innovativ dirigent

Koncerten dirigeres af den innovative André de Ridder, som er kunstnerisk leder af alle orkestrets 60 mintues koncerter. I oktober 2012 dirigerede han orkestret og Efterklang ved tre udsolgte 60 minutes koncerter. Han er kendt for sin med­virken i utradi­tionelle koncertkonstellationer, og så har han sam­arbejdet med kunstnere så forskellige som bl.a. BBC Symphony Orchestra, Gorillaz, These New Puritans og Mouse on Mars.

60 minutes

Koncerten er en 60 minutes koncert. 60 minutes er Sjællands Symfoniorkester / Copenhagen Phils nye koncertformat, der har til formål at vise de mange måder, man kan bruge et symfoni­orkester på og trække et yngre publikum ind i koncertsalen.
Dørene åbner kl. 19:30 til Den Musikalske Markedsplads (kunstner­møder, spisning og installationskunst), support er kl. 20:30 og 60 minutes of the Dessners er kl. 21. Efter koncerten spiller en DJ i loungen.
Se en video af tilblivelsen af St Carolyn By The Sea her
Aaron og Bryce Dessner fra The National spiller med Sjæl­lands Symfoniorkester/ Copenhagen Phil i december
Radioheads Jonny Greenwood har komponeret værket Popcorn Superhet Receiver
“60 MINUTES OF THE DESSNERS
Sjællands Symfoniorkester / Copenhagen Phil
14. december fra kl. 19:30 / Konservatoriets Koncertsal
(tidl. Radiohuset)
Solister / Aaron & Bryce Dessner (The National)
Dirigent / André de Ridder
Bryce Dessner / St Carolyn By The Sea
Steve Reich / Variations for Winds, Strings and Keyboards
Jonny Greenwood / Popcorn Superhet Receiver
Support / Bryce Dessner, Lachrimae
Lounge / DJ August Bovin Boberg
Billetter / www.billetten.dk og www.copenhagenphil.dk
Pris / 200 kr. / Unge u. 25 år 100 kr.
Læs koncertavisen / med bl.a. interview med Bryce Dessner, artikel af Jonny Greenwood og om indie-classical.
 
 
 
60 minutes er støttet af /
Nordea-Fonden og Det Obelske Familiefond
Copenhagen Phil
Kommunikationsansvarlig (barselsvikar) Louise Nabe
Rosenørns Allé 22, 5. 1970 Frederiksberg C
M: 28 93 23 22. T: 33 91 11 99
nb@copenhagenphil.dk www.copenhagenphil.dk
Dette nyhedsbrev udgives af Copenhagen Phil.
©Copenhagen Phil 2019