PM. Sjældent værk i koncertsalen facebook
Copenhagen Phil, Hele Sjællands Symfoniorkester

Sjældent værk i koncertsalen

Sjællands Symfoniorkester / Copenhagen Phil inviterer den 17. november inden for til en stor Beethoven eftermiddag – denne gang med chefdirigent, Lan Shui, og et sjældent spillet værk. Og så bydes publikum velkommen i foyeren af orkestrets blæsere og slagtøj, der spiller nogle af Beethovens ukendte marcher.
Lørdag den 17. november spiller Sjællands Symfoniorkester / Copenhagen Phil forrygende musik i Beethovens tegn. Det sker, når orkestrets chefdirigent, Lan Shui, denne eftermiddag dirigerer Beethovens symfoni nr. 3, Eroica samt den japanske pianist, Noriko Ogawa. Ogawa er solist i Franz Schmidts Koncertante Variationer over et tema af Beethoven – værket spilles uhyre sjældent i Danmark, da det kun er ganske få pianister i verden, som har det på repertoiret.
Chefdirigentens eget solistvalg
Den senromantiske østriger, Franz Schmidt, skrev Koncertante Variationer over et tema af Beethoven (1923) bygget på Beet­hovens Forårssonate til en pianist, som havde mistet sin højre arm i Første Verdenskrig. Men der bliver ikke taget hensyn til solisten, som i en lille halv time får lov at variere et tema af Beethoven til glæde for os. Som solist foreslog Lan Shui selv Noriko Ogawa (f. 1962), som er uddannet i Tokyo og New York. Siden hun vandt 3. prisen i pianistkonkurrencen i Leeds, har hun været en eftertragtet solist- og kammermusiker, som har spillet med nogle af verdens førende dirigenter og orke­stre. Hun optræder ofte i tv og radio – særligt på BBC, hvor hun er dommer i flere klassiske talentkonkurrencer. Og så er hun passioneret omkring velgørenhedsarbejde, navnlig det japanske jordskælv og tsunami i 2011.
En musikalsk milepæl

Nogle musikhistorikere daterer romantikkens begyndelse ret præcist, nemlig til den 7. april 1805. Her havde Beethoven premiere på sin 3. symfoni, som fik tilnavnet Eroica. Alene længden var noget særligt – dobbelt så lang som enhver hid­tidig symfoni satte den sine tilhørere på lidt af en prøve, også fordi musikken virkelig var nyskabende. Den var i mange år verdens længste symfoni, og kun få kunne holde rede på de mange noder.
For første gang træder kunstneren selv ind i sit værk, og her­med er en helt ny tanke født – tanken om eneren, om geniet; en tanke, der hører romantikken til. Beethovens 3. symfoni er et af verdenshistoriens mest skelsættende musikværker og indvars­lede en helt ny musikalsk æra – med højspændt, dramatisk og lyrisk musik foregreb Beethoven hele den musikalske udvikling, der kom til at finde sted i 1800-tallet.
Noriko Ogawa er solist i Schmidts sjældent opførte Koncertante Variationer over et tema af Beethoven.
KRIG, FRED OG BEETHOVEN
Sjællands Symfoniorkester / Copenhagen Phil
17. november kl. 16:00 / Konservatoriets Koncertsal
Dirigent / Lan Shui
Solist / Noriko Ogawa, klaver
Franz Schmidt / Koncertante Variationer over et tema af Beethoven
Beethoven / Symfoni nr. 3, Eroica
Beethovens marcher (før koncerten) /
Zwei Märche für Militärmusik, WoO 18 og 19
Zapfenstreich March, WoO 20
Ecossaise, WoO 22
Billetter / www.billetten.dk og www.copenhagenphil.dk
Pris / 180-360 kr. / Unge u. 25 år 50% rabat
Koncerten spilles også:
16. november kl. 19:30 / Vallekilde Højskole
Copenhagen Phil
Kommunikationsansvarlig (barselsvikar) Louise Nabe
Rosenørns Allé 22, 5. 1970 Frederiksberg C
M: 28 93 23 22. T: 33 91 11 99
nb@copenhagenphil.dk www.copenhagenphil.dk
Dette nyhedsbrev udgives af Copenhagen Phil.
©Copenhagen Phil 2019