PM. Sjællands Symfoniorkester / Copenhagen Phil tiltrækker tre interessante profiler facebook
Copenhagen Phil, Hele Sjællands Symfoniorkester

Sjællands Symfoniorkester / Copenhagen Phil tiltrækker tre interessante profiler

Sjællands Symfoniorkester / Copenhagen Phil går en spændende fremtid i møde med tre nye markante musikprofiler, der i den kommende tid tilknyttes orkestret. Den unge dirigentspire, Santtu-Matias Rouvali, bliver ny 1. gæstedirigent, den innovative, André de Ridder, tilknyttes alle 60 minutes produktioner som kunstnerisk konsulent, og endelig tiltræder violintalentet Jon Gjesme den vigtige post som koncertmester.
Musikchef, Uffe Savery, glæder sig over orkestrets tre nye interessante profiler og siger:
- ”Alle tre profiler vidner om, at den retning, som orkestret bevæger sig i øjeblikket, smitter af på de dirigenter og koncertmestre, vi tiltrækker. De er alle blevet tiltrukket af orkestrets energi, passion for musik, åbenhed, nysgerrighed og den ramme, som vi har for at skabe et medejerskab.” Og det er netop elementer, der ligger musikchefen meget på sinde. De tre nye ansættelser afspejler sig derfor i orkestrets vision om at aktualisere den klassiske musik i samfundet og være relevant for et forskelligartet publikum.

Finsk talent vælger Sjællands Symfoniorkester

Fra sæson 2013 / 2014 tilknyttes den unge dirigentspire, Santtu-Matias Rouvali, som 1. gæstedirigent hos Sjællands Symfoni­orkester / Copenhagen Phil for en treårig periode. Med en meget personlig dirigentstil tilhører den kun 26-årige finne en ny generation af dirigenter, der kombinerer en uhøjtidelig tilgang og attitude med meget høje kvalitetskrav samt en stor, sprudlende og smittende musikglæde. Rouvali blev i juli 2011 udnævnt af Los Angeles Philharmonic til en ’Dudamel Fellow’, hvor han skal samarbejde med orkestrets stjernedirigent, Gustavo Dudamel.
I forlængelse af Rouvalis debut med Sjællands Symfoniorkester / Copenhagen Phil i november 2011, der førte til ansættelsen som 1. gæstedirigent, har den unge dirigent nylige og frem­tidige debuter med City of Birmingham Symphony Orchestra, Grand Rapids Symphony Orchestra, Tokyo Symphony, Göteborg Symfoniorkester, Bergen Philharmonic, Philharmonia Orchestra, Frankfurt Radio Symphony samt Orchestre Philharmonique de Radio France. Sideløbende med arbejdet med Sjællands Symfoni­orkester / Copenhagen Phil fortsætter Rouvali som kunstnerisk partner i Tapiola Sinfonietta og vil have regelmæssige engagementer med Residentie Orchestra, Hague og Finnish Radio Symphony Orchestra såvel som andre orkestre i Finland såsom Turku, Lahti og Tampere.
At valget faldt på et fast engagement med Sjællands Symfoni­orkester / Copenhagen Phil forklarer Rouvali som:
- ”Jeg er vild med den åbenhed og ansvarlighed, som orkestret går til musikken på. Til koncerten i november oplevede jeg en sjælden intimitet og passion, som jeg går meget op i. Jeg vil gerne gå i dybden og opnå det bedste kunstneriske resultat, men samtidig på en ikke-gammeldags facon. Og de samme ønsker og interesser oplevede jeg fra orkestret. Det var et sam­arbejde, der gik op i en højere enhed.”
Og netop denne tilgang er i tråd med orkestrets måde at arbejde på, mener musikchef, Uffe Savery, der er begejstret for den kommende 1. gæstedirigent:
- ”Hans kemi passer rigtig godt til orkestret, fordi vi arbejder meget med kombinationen af at opnå det bedste kunstneriske resultat, men med en afslappet og uhøjtidelig tilgang,” siger han og fortsætter:
- ”Rouvali er et gudsbenådet talent. Det fornemmer selv den allerbagerste stolerække i koncertsalen i hans måde at diri­gere på. Han vil virkelig musikken. Der er retning i hver en takt. Jeg kunne godt være tilbøjelig til at få en følelse af, at vores aftale svarer til, da Göteborg Symfoniorkester skrev kontrakt med den unge Gustavo Dudamel.”

Nyskabende dirigent med
et ben i flere musikalske genrer

Også den tysk/engelske dirigent, André de Ridder, tilknyttes som fast kunstnerisk konsulent på alle 60 minutes koncerterne – orkestrets nye klassiske koncertformat – hvor Ridder i sæson 2012 / 2013 skal dirigere tre ud af fire 60 minutes koncerter. Hans fundament i det klassisk/romantiske repertoire kombineret med en lidenskab for grænseoverskridende kunstretninger, har gjort ham kendt som en innovativ dirigent, der præsenterer utraditionelle programmer med både klassiske orkestre og rock bands. Foruden at være chefdirigent for engelske Sinfonia ViVa har Ridder flere nytænkende og genreblandende koncerter med sig i bagagen i bl.a. Londons Barbican Center.
- ”André de Ridder har fingeren på pulsen i forhold til, hvad der sker i musiklivet, og hans passion og spidskompetence er inden for feltet omkring tidens musikskabere i alle genrer, ikke kun den klassiske. Og det matcher rigtig godt det, vi søger til vores 60 minutes koncerter,” fortæller Uffe Savery, der første gang mødte André de Ridder ved en koncert i Pompidou Centret i Paris. Her havde dirigenten sat indie rockbandet, These New Puritans, sammen med kor og blæsere.
- ”Med 60 minutes koncertformatet vil vi gerne være musikkens svar på museumsverdenens Tate Modern eller MoMA, og den retning kan André de Ridder være med til at skabe.”

Ny koncertmester fra Det Kgl. Kapel

Fra januar 2012 tiltræder den norske violinist, Jon Gjesme, posten som koncertmester. Jon Gjesme har siden 1995 været koncertmester i Det Kgl. Kapel og har sideløbende haft en omfattende solistkarriere med orkestre som Oslo-Filharmonien samt de norske og finske radiosymfoniorkestre, Bergen Filharmoniske Orkester, Det Norske Kammerorkester og Det Kgl. Kapel. Jon Gjesme vandt for nylig Sjællands Symfoniorkester / Copenhagen Phils koncertmesterkonkurrence, hvor han var oppe imod 30 deltagere fra hele verden.
- ”Jeg holder rigtig meget af at spille i Det Kgl. Kapel, som også er et fremragende orkester, men på nuværende tidspunkt i mit personlige liv, vil jeg gerne søge nye udfordringer og prøve kræfter med den symfoniske musik i en koncertsal.” Også Uffe Savery er glad for den nye koncertmester:
- ”Vi har en forventning om, at Jon har evnen til både at være musikant og samtidig være en knalddygtig musiker. Vi arbejder efter at gøre klassiske koncerter mindre højtidelige, men med et højt kvalitetskrav, og det synes jeg, Jon rummer.”
Jon Gjesme kan opleves som koncertmester i front for Sjællands Symfoniorkester / Copenhagen Phil for første gang den 26. januar i FrederiksborgCentret i Hillerød og i Konservatoriets Koncertsal med 27. januar med Dmitrij Kitajenko som dirigent. Fredag den 27. januar gæster han også Uffe Saverys efter­middagsprogram på Radio Klassisk.
Santtu-Matias Rouvali tiltræder som 1. gæste­dirigent.
André de Ridder tiltræder som kunstnerisk konsulent på alle 60 minutes produk­tioner.
Jon Gjesme er ny koncert­mester.
Copenhagen Phil
Kommunikationsansvarlig (barselsvikar) Louise Nabe
Rosenørns Allé 22, 5. 1970 Frederiksberg C
M: 28 93 23 22. T: 33 91 11 99
nb@copenhagenphil.dk www.copenhagenphil.dk
Dette nyhedsbrev udgives af Copenhagen Phil.
©Copenhagen Phil 2019