PM. Ravel, æresgæstedirigent og Copenhagen Phil facebook
Copenhagen Phil, Hele Sjællands Symfoniorkester

PM. Ravel, æresgæstedirigent
og Copenhagen Phil

Copenhagen Phil får den 5. maj igen besøg af orkestrets æres­gæste­dirigent Lawrence Foster, der dirigerer spanskinspireret musik af Ravel – bl.a. tilsat den forrygende sopran Isabelle Cals. Koncerten kulminerer med Ravels mest populære værk, Bolero.
Maurice Ravel var fransk, men havde en forkærlighed for spansk kultur og musik. Tag med Copenhagen Phil og Lawrence Foster på en rejse til Spanien og mød både operakomponisten og orkestervirtuosen Ravel.

Den spanske Ravel

Aftenens værker af Ravel er stærkt inspireret af Spanien. I 1907 skriver Ravel énaktsoperaen Den spanske time – komedien om den unge urmagerkone og hendes eskapader. Ét af kom­po­nist­ens mere vovede værker, der af en samtidig kritiker blev kaldt en ”lettere pornografisk vaudeville” – et raffineret og mor­somt værk på samme tid. På solistsiden står en række pur­unge sangtalenter sammen med den forrygende sopran Isabelle Cals, der har optrådt i store operaer på scener verden over.
Anden del af koncerten folder flere af Ravels spanske toner ud. Samme år, som han skriver Den spanske time, komponerer han sin Rapsodie espagnole. Værket bygger på en habanera for to klaverer, som Ravel skrev helt tilbage i 1895, men nu ud­byg­ger med yderligere tre satser for to klaverer. I februar 1908 er en orkestreret version klar, og succesen er hjemme i Paris og snart også internationalt i både London og New York.
Også Ravels ”narrens morgenserenade” Alborada del gracioso samt den imaginære hyldest til spanske skikke, en afdød prinsesse, Pavane er på programmet. Koncerten kulminerer med Ravels allermest populære værk: Bolero, hvor lilletrommen begynder helt alene – og hvor hele orkestret efterhånden følger efter og til slut sætter et storslået punktum for rejsen til Spanien.
PRAKTISK INFO
“DEN SPANSKE RAVEL”
5. maj 2017 kl. 19:30
Konservatoriets Koncertsal
Copenhagen Phil
Æresgæstedirigent / Lawrence Foster
Solister / Isabelle Cals, sopran / Per Eriksson, baryton / Marcus Birgersson, tenor / Albin Ahl, bas / Jonathan Koppel, tenor
Ravel / Den spanske time (L’heure Espagnole) – opera i én akt
Ravel / Rapsodie Espagnole
Ravel / Alborada del gracioso
Ravel / Pavane
Ravel / Bolero
Pris / 210-410 kr. inkl gebyr og garderobe
Copenhagen Phil
Kommunikationsansvarlig (barselsvikar) Louise Nabe
Rosenørns Allé 22, 5. 1970 Frederiksberg C
M: 28 93 23 22. T: 33 91 11 99
nb@copenhagenphil.dk www.copenhagenphil.dk
Dette nyhedsbrev udgives af Copenhagen Phil.
©Copenhagen Phil 2019