PM. Wiener Festival med Copenhagen Phil facebook
Copenhagen Phil, Hele Sjællands Symfoniorkester

PM. Wiener Festival
med Copenhagen Phil

 
Copenhagen Phil inviterer med æres-gæstedirigent Lawrence Foster i spidsen på en rejse til musikkens hovedstad, Wien. Solister er bl.a. Johan Reuter og Gunvor Sihm – og Knud Romer præsenterer alle koncerter fra scenen.
Copenhagen Phil præsenterer tre koncerter med Wien i centrum.
Det sker i Konservatoriets Koncertsal på Frederiksberg den 30. januar, 4. og 6. februar 2016. Med æres-gæstedirigent Lawrence Foster på dirigentpodiet byder orkestret på musik fra Mozarts, Haydns, Beetho­vens, Schuberts, Brahms’, Mahlers, Strauss’, Alban Bergs og Arnold Schönbergs by.

30. januar / Johan Reuter

Den 30. januar er den fremragende Johan Reuter solist i Mahlers hjerteskærende sangcyklus, Kindertotenlieder, om alle forældres mareridt; at miste sine børn. Værket blev uropført i en lille sal i Wien i 1905 – i en tid, hvor hvert fjerde barn døde – og Mahler dirigerede selv medlemmer af Wiener Filharmonikerne.
Johan Reuter synger igen denne sæson på The Met i New York og modtager P2 Kunstnerprisen ved en koncert den 28. januar 2016 i Konservatoriets Koncertsal – hvor Copenhagen Phil sidder bag instrumenterne.
Ved koncerten den 30. januar dirigerer Lawrence Foster også Brahms’ Haydn Variationer og Haydns Symfoni nr. 94. Haydn var datidens mest kendte nulevende komponist, der i 1791 fik mu­lig­hed for at rejse til London for at erobre byen. Han havde en trumf i ærmet: Sin symfoni nr. 94. Haydn ledede selv ur­op­før­elsen i 1792 siddende ved et af de nye fortepianoer, som var højeste mode – og det blev en premiere, der begejstrede publikum, som kvitterede med talrige bravoråb undervejs.

4. februar / Gunvor Sihm

Orkestrets egen Gunvor Sihm er solist i Mozarts 3. og smukke violinkoncert den 4. februar – skrevet, da komponisten kun var 19 år gammel. Gunvor Sihm er også en del af Nightingale String Quartet – en succesrige kvindelig kvartet, der bl.a. har fået det engelske tidsskrift Grammophones prestigefyldte pris ”Young Artist of the Year”.
Lawrence Foster dirigerer igen. Ved denne koncert også Richard Strauss’ Den adelsgale borger og Schuberts Symfoni nr. 2. Og Schuberts anden symfoni er helt i den wiener­klas­si­ske ånd fra Haydn og Mozart. Symfonien er skrevet af en kun 17-årig Schubert – der var tidligt ud og nåede ekstremt meget inden sin død kun 31 år gammel. Mere end 1500 værker i stort set alle genrer fik han skrevet, inklusiv syv færdiggjorte symfonier og fragmenter af yderligere seks.

6. februar / Widmann og Ashkar

Den sidste koncert under Wiener Festivalen den 6. februar har besøg af de to forrygende solister Carolin Widmann på violin og Saleem Ashkar på klaver – og musikken præsenterer endnu flere komponister fra musikkens hovedstad.
“Verdens bedste wienervals” kalder æres-gæstedirigent Law­ren­ce Foster Josef Strauss’ Sphärenklänge. Valsen indleder en aften med musik af tre af byens berømte komponister i de første årtier af det 20. århundrede: Alban Berg og Anton Webern – og deres lærer Arnold Schönberg, som opfandt en ny og revo­lu­tio­ne­ren­de måde at opfatte tonerækken på.
Bergs kammerkoncert er skrevet til Schönbergs 50-års fød­sels­dag og væver skarpsindigt de tre komponisters navne sammen i toner. Weberns mini-symfoni på kun 10 minutter når omkring begreberne tid og rum – som andre komponister ofte bruger et par timer på. Og læremester Schönberg bidrager med sit første vigtige værk, Verklärte Nacht. Skrevet året før århund­re­de­skif­tet, da han endnu tro­e­de på, at dur og mol var vejen frem. Få år senere kastede de tre venner den gamle verden over bord og skabte nye, vilde og fantastiske klangverdener. Verden – og Wien – blev aldrig helt den samme.

Knud Romer introducerer alle wienerkoncerter

Ved alle tre Wienerkoncerter indleder Knud Romer fra scenen, hvor han fortæller om aftenens komponister og musik.
Knud Romer kan opleves som kulturanmelder i bl.a. Smags­dom­mer­­ne på DR2 og Kulturen på News samt som vært i det kultur­kritiske RomerRiget på Radio24syv. Han er forfatter, kom­men­ta­tor og debattør – han kan tale om alt og ved stort set alt om alt. Også om Wienermusik.
Johan Reuter Foto: Miklos_Szabo 404 KB
Johan Reuter
Gunvor Sihm
Carolin Widmann
Saleem Ashkar
Knud Romer
WIENER FESTIVAL 1
30. januar 2016 kl. 16:00
Konservatoriets Koncertsal
Æres-gæstedirigent / Lawrence Foster
Solist / Johan Reuter, baryton
Introduktion / Knud Romer
Brahms / Haydn Variationer
Mahler / Kindertotenlieder
Haydn / Symfoni nr. 94
WIENER FESTIVAL 2
4. februar 2016 kl. 19:30
Konservatoriets Koncertsal
Æres-gæstedirigent / Lawrence Foster
Solist / Gunvor Sihm, violin
Introduktion / Knud Romer
Mozart / Violinkoncert nr. 3, G-dur
Schubert / Symfoni nr. 2
R. Strauss / Den adelgale borger
WIENER FESTIVAL 3
6. februar 2016 kl. 16:00
Konservatoriets Koncertsal
Æres-gæstedirigent / Lawrence Foster
Solister / Carolin Widmann, violin / Saleem Ashkar, klaver
Introduktion / Knud Romer
J. Strauss / Sphärenklänge
Berg / Kammerkoncert
Webern / Symfoni op. 21
Schönberg / Verklärte Nacht
Pris / 190-390 kr. inkl. gebyr.
Unge u. 25 år 50% rabat
Copenhagen Phil
Kommunikationsansvarlig (barselsvikar) Louise Nabe
Rosenørns Allé 22, 5. 1970 Frederiksberg C
M: 28 93 23 22. T: 33 91 11 99
nb@copenhagenphil.dk www.copenhagenphil.dk
Dette nyhedsbrev udgives af Copenhagen Phil.
©Copenhagen Phil 2019