PM. Carmina Burana med 200 korsangere facebook
Copenhagen Phil, Hele Sjællands Symfoniorkester

PM. Carmina Burana med 200 korsangere

Sammen med hele 200 korsangere spil­ler Copenhagen Phil Orffs storslåede “Carmina Bu­ra­na” – et af det 20. århundredes mest populære musikværker. Koncerten er en del af et stort gym­na­sie­­kor­­projekt – og de unge sangere kommer i fint selskab, når de får lejlighed til at synge sammen med Kammerkoret Ca­me­ra­ta, Canto Novo og tre frem­trædende solister. Carl Nielsens sidste store og mest populære kor­værk “Fynsk Forår” er også på pro­grammet, og hele herligheden dirigeres af Michael Bojesen.
Carl Orffs storslåede “Carmina Burana” er omdrejningspunktet den 10. og 11. april, når Copenhagen Phil sammen med hele 200 sangere fylder scenen ud til bristepunktet – og fylder Kon­ser­va­to­riets Koncertsal med lyden af det enorme værk.
Koncerten er en del af et tiltag, hvor Copenhagen Phil og de øvrige lands­del­sor­ke­stre inviterer gymnasieelever over hele landet til at medvirke i opførelser af klassisk musik sammen med deres lokale pro­fes­sio­nel­le symfoniorkester for at styrke samarbejdet mellem unge korsangere og pro­fes­sio­nel­le musikere på tværs af genrer og generationer. Gym­na­sie­elev­erne til Copenhagen Phils koncerter kommer fra Aurehøj, Nørre G, Sankt Annæ og Næstved Gymnasiekor.
I spidsen for koncerten står en yderst markant profil i dansk musik­liv, Michael Bojesen, som er kor­leder, dirigent, kom­po­nist og på alle måder en stærk formidler af klassisk musik.

Carmina Burana

I det sydligste Bayern fandt man i 1803 i et kloster et manuskript med 254 saftige middelalderdigte og dramatiske tekster skrevet mellem år 1000 og år 1300. I 1934 faldt den tyske komponist Carl Orff over teksterne og udvalgte 24 af dem til et værk for solister, kor og orkester. Orff var 40 år gammel og havde stadig sit gennembrud som komponist til gode. Det fik han i dén grad med netop “Carmina Burana” – og han skrev endda til sin forlægger: “Alt, hvad jeg hidtil har skrevet, og som De desværre har trykt, kan nu blot brændes. Mine samlede værker begynder med Carmina Burana.”
Uropførelsen fandt sted i 1937 i Frankfurt, og snart blev værket spillet mange steder i Tyskland. I dag er “Carmina Burana” en fast del af korsangeres pensum overalt i den vestlige verden – og værket er blevet brugt som under­læg­nings­musik til utallige film. Især når de rå urkræfter skal beskrives.

Carl Nielsens fynske forår

Carl Nielsen var egentlig helst fri for at skrive “Fynsk Forår”. Men han var kommet til at love Dansk Korforening at komponere et værk i forbindelse med deres tekstkonkurrence. Vinderen blev multitalentet Aage Berntsen, der både var læge, fægter, kunstmaler og digter. Carl Nielsen følte sig ikke ligefrem inspireret og blev ved med at udskyde projektet. Men i 1922 blev “Fynsk Forår” uropført – af alle steder – i Odense Kvæghal. Hallen havde plads til ikke færre end 10.000 til­hør­e­re, og selvom værket fra Carl Nielsens side var tænkt for lille orkester, var der omkring 1000 medvirkende ved urop­før­el­sen: 80 orkestermusikere, 100 i børnekoret og hele 800 voksne korsangere.
Hverken Carl Nielsen eller Aage Berntsen var til stede, og opførelsen har sandsynligvis været sjovere for de mange medvirkende sangere end for tilhørerne. Fire måneder senere dirigerede Carl Nielsen selv den første opførelse i København, og denne gang gik det bedre. Politiken skrev: “Bedaarende er det formet, saa let og lyst, saa fuldt og frodigt, saa enkelt og inderligt. Man kender i hver Strofe Carl Nielsens danske Tone, her blot sødere og sandere end før. Han er dus med det hele … og vi andre kommer denne ofte saa utilnærmelige Mand paa allernærmeste Hold – og kommer til at holde af ham.”
Michael Bojesen
Copenhagen Phil Foto: Anne Mie Dreves 4,1 MB
Copenhagen Phil
PRAKTISK INFO
CARMINA BURANA
10. april 2015 kl. 19:30
11. april 2015 kl. 16:00
Konservatoriets Koncertsal
Dirigent / Michael Bojesen
Solister / Nickie Johansson, sopran / Nicolai Nørgaard Christensen, tenor / Jakob Vad, baryton
Kor / Kammerkoret Camerata / Canto Novo / Aurehøj Gymnasiekor / Sankt Annæ Gymnasiekor / Nørre G Gymnasiekor / Næstved Gymnasiekor
Nielsen / Fynsk Forår
Orff / Carmina Burana
Billetter / www.copenhagenphil.dk
Pris / 190-390 kr. inkl. gebyr.
Unge u. 25 år 50% rabat
Copenhagen Phil
Kommunikationsansvarlig (barselsvikar) Louise Nabe
Rosenørns Allé 22, 5. 1970 Frederiksberg C
M: 28 93 23 22. T: 33 91 11 99
nb@copenhagenphil.dk www.copenhagenphil.dk
Dette nyhedsbrev udgives af Copenhagen Phil.
©Copenhagen Phil 2019