PM. Kæmpekoncert og mægtig symfoni facebook
Copenhagen Phil, Hele Sjællands Symfoniorkester

PM. KÆMPEKONCERT OG MÆGTIG SYMFONI

Bruckners største, sidste og svære 8. symfoni er i centrum den 20. februar i Konservatoriets Koncertsal med Copenhagen Phil, hvor hele 100 musikere sidder på scenen.
Copenhagen Phil lukker for en stund vinterkulden ude med én af de mægtigste symfonier nogensinde: Bruckners 8. symfoni! Til den store koncert er Copenhagen Phil udvidet med stu­de­ren­de fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, så orkestret på scenen i aftenens anledning tæller hele 100 musikere. I front står chefdirigent Lan Shui, og han kommer til at sætte sig selv og de mange musikere på overarbejde – musikken er nemlig svær at dirigere og umenneskeligt anstrengende at spille, ikke mindst for de himmelske messingblæsere.

Bragende succes

Den 8. symfoni blev en total triumf for den sky og beskedne komponist fra udkants-Østrig, der med værket omsider blev ac­cep­te­ret i verdensbyen Wien. Valsekongen Johann Strauss var til stede ved premieren, og én af de mange buketter, som Bruck­ner fik overrakt, var fra selveste kejseren.
Forud var gået mange år, hvor Bruckner arbejdede på symfonien og gang på gang ændrede i partituret. Han tvivlede altid på sine egne evner og var i tvivl om sit arbejde. Efter at have sendt første udgave til sin mentor, dirigenten Hermann Levi (der ikke var begejstret), vendte han tilbage til arbejds­bord­et. I 1890 var værket endelig fær­digt, og Bruckner sam­le­de mod sammen til at skrive til kejser Franz Josef I og bad om tilladelse til at tilegne ham den nye symfoni. Og han fik ikke bare lov, men kejseren tilbød på stedet at bidrage med 1500 floriner til udgifterne med at få noderne udgivet. Bruck­ner var lykkelig, og den ottende sym­foni skulle blive den eneste af hans symfonier, der blev trykt inden ur­op­før­el­sen. Uropførelsen fandt sted den 18. december 1892 med Hans Richter og Wiener Fil­har­mo­ni­kerne og udløste en strøm af rosende ord. Komponistkollegaen Hugo Wolf sagde efter koncerten:
“Et værk af en gigant! …dette værk overgår mesterens tid­lig­e­re symfonier i sit intellektuelle udsyn, fantasi og storhed.”

Bruckner med det helt store udtræk

Fordi Bruckner altid tvivlede på sig selv og søgte råd hos andre, findes der mindst fire udgaver af symfoni nr. 8. Orkestre verden over står i dag derfor over for en del valg. Skal man vælge den første ver­sion fra 1887, som er længere end de senere og er instru­men­te­ret lidt mere økonomisk? Bruckner var jo ikke selv til­freds med den, så måske 1888-versionen, der blot er en anden udgave af den langsomme sats? Det kan også være udgaven fra uropførelsen i 1892, men den inde­hold­er en række ændringer, som sandsynligvis ikke er af Bruck­ner. Eller man kan, hvis man vil have det helt store sus med otte horn og tredobbelt træblæserbesætning, vælge udgaven fra 1890, som er helt i Bruckners egen håndskrift.
Det er netop denne sidste version, som Copenhagen Phil og Lan Shui har valgt – Bruckner med det helt store udtræk med sin episke, musikalske fortælling om tro, kærlighed og den uaf­vend­elige død. Bruckner skrev selv om slutningen af første sats:
“…som det må være at ligge på sit dødsleje. Et ur på væggen tikker, som livet rinder ud; tik-tak, tik-tak…”
Chefdirigent Lan Shui.
PRAKTISK INFO
BRUCKNER SYMFONI NR. 8
Fredag 20. februar 2015 kl. 19:30
Konservatoriets Koncertsal (tidl. Radiohuset)
Lan Shui / Chefdirigent
Fællesproduktion med Det Kgl. Danske Musikkonservatorium
Billetter / www.billetten.dk / 190-390 kr.
Copenhagen Phil
Kommunikationsansvarlig (barselsvikar) Louise Nabe
Rosenørns Allé 22, 5. 1970 Frederiksberg C
M: 28 93 23 22. T: 33 91 11 99
nb@copenhagenphil.dk www.copenhagenphil.dk
Dette nyhedsbrev udgives af Copenhagen Phil.
©Copenhagen Phil 2019