English Copenhagen Phil
Hanne Fischer, mezzosopran
Luk

Hanne Fischer, mezzosopran

Kgl. Operasanger Hanne Fischer er Ridder af Dannebrog og er en meget efterspurgt dansk mezzosopran i både ind- og udland. Hun bliver ofte fremhævet for stærkt nærvær i udtryk – musikalsk som ikke mindst i rollefortolkninger – og Hanne Fischer spænder vidt fra barok over Wagner til helt ny musik. Netop nu er hun aktuel i rollen som ’Sister Helen Prejean’ i Dead Man Walking på Operaen i København, og hun har modtaget en regn af stjerneanmeldelser. I Odense kan man i maj 2017 opleve hende som bl.a. ’Waltraute’ i koncertopførelsen af Götterdämmerung under ledelse af Alexander Vedernikov

På Det Kgl. Teater har man gennem tiden kunne opleve Hanne Fischer i en lang række roller som bl.a. komponisten i Ariadne på Naxos, ’Melibea’ i Rejsen til Reims, ’Charlotte’ i Werther, ’Penelope’ i Odysseus, ’Ottavia’ i Poppeas Kroning, ’La Frugola’ i Puccinis Il Tabarro og ikke mindst som ’Carmen’. Desuden har Hanne Fischer været konferencier ved de sidste års Opera i det Fri med Det Kgl. Teater. I år fejrer hun 25 års sangerjubilæum.

I tiden 1993-1997 var Hanne Fischer ansat på Operaen i Kiel, og i udlandet har hun ligeledes optrådt ved bl.a. Glyndebourne Festspillene i England, på Staatsoper Berlin, Staatsoper Hamburg, Operaen i Antwerpen og Ghent og i Paris på Theatre de Champs-Elysee.

Da Operaen i København åbnede i 2005, var Hanne Fischers stemme den første, der kunne opleves fra scenen med en uropførelse af Shakespeare Sonnet komponeret af Poul Ruders og tilegnet Hanne Fischer.

Efter stor succes som ’Fricka’ i Wagners Rhinguldet og Valkyrien i Strasbourg debuterede Hanne Fischer i 2011 som ’Waltraute’ i Wagners Götterdämmerung. Her var internationale operatidsskrifter enige om, at der var tale om en stemme af helt speciel karakter med gribende udtryksformåen – og ikke mindst en ren, stærk rollefortolkning. Alt sammen i David McVicars opsætning af Ringen.

I koncertsammenhæng har Hanne Fischer sunget med alle landets symfoniorkestre og også i de store koncert­huse i München, Berlin, Amsterdam og London. Ved Det Europæiske Råds 60 års fødselsdagskoncert i Stras­bourg i 2009 var hun altsolisten i Mahlers 3. symfoni under ledelse af Marc Albrecht. Til rækken af andre store dirigenter, som Hanne Fischer har optrådt med, hører ligeledes Daniel Baren­boim, Andrew Davis, Mark Elder, Marko Letonja, Mark Minkowski, Giancarlo Andretta, Hartmut Haenchen, Manfred Honeck, Michael Jurowski, Ton Koopman, Susanna Mälkki, Leif Seger­stam, Michael Schön­wandt, Yuri Temir­ka­nov, Alexan­der Veder­ni­kov, Carlo Rizzi og Kirill Petrenko.

Hanne Fischer er gennem tiden blevet belønnet for sit talent med priser som Noilly Prats Musik Pris 1993, Elisabeth Dons Mindelegat 1995, Musikanmeldernes Kunstnerpris 2004, Holger Bruusgaards Legat tildelt af Det Kgl. Kapel i 2007. Som liedsanger blev Hanne Fischer i 2010 tildelt Aksel Schiøtz’s Prisen, og hun er flere gange blevet nomineret til en Reumert som Året Sanger for rollerne som ’Sextus’ i Mozarts Titus, ’Orfeus’ i Orfeus og Eurydike og senest for hendes ’Storgé’ i Händels Jephtha. I 2014 modtog hun Ellen Gilbergs legat.

Hanne Fischer medvirker som solist på en række CD-indspilninger med DR SymfoniOrkestret, med Berlins Radiosymfoniorkester i indspilningen af Lehars Tatjana og med Aalborg Symfoniorkester som solist i Rilke-Lieder af Erik Norby. I en indspilning med Trinitatis Kantori og Orkester synger Hanne Fischer mezzopartiet i Verdis Requiem.

DVD kan man opleve Hanne Fischer i optagelser af Wagners Nibelungens Ring, i Carl Nielsens Maskarade og i Selma Jezkova (Dancer in the dark) af Poul Ruders.